Kek Batik Vico |
Bahan-bahan
:
300 gram biskut marie (1 bungkus)
250 gram buttercup
1 cawan susu pekat manis (secukup
rasa)
2 cawan Vico
Cara
Membuatnya :
1. Panaskan kuali dan masukkan
buttercup, susu pekat manis dan Vico.
2. Kacau sampai rata dan jangan
biar berketul-ketul menggunakan api yang kecil.
3. Bila sudah menggelegak,
masukkan biskut marie yang telah dipatahkan.
4. Gaul sampai semuanya sebati dan
tutup api.
5. Masukkan ke dalam loyang,
tekan dan ratakan sehingga padat.
6. Letakkan ke dalam peti sejuk selama
lebih kurang 1 hingga 2 jam.
7. Apabila hendak makan, keluarkan
lebih kurang 1 atau 2 jam lebih awal.
8. Kek akan menjadi lebih lembut dan
memudahkan proses untuk dipotong.
9. Sedia untuk dinikmati.
sedapnya....
BalasPadamtelan2 air liur rasa ni ..hehe
tak pernah try lgi buat sndri
wahh... sedap nie... lame xmkn...
BalasPadamsedap ni,, mama suka makan kek batik ni tau..
BalasPadamsalam kenal dari mama ye..
jom singgah blog mama
mamaniza.com