Khamis, 23 April 2020

Homemade Keropok Lekor

Homemade Keropok Lekor

Homemade Keropok Lekor

Homemade Keropok Lekor

Bahan-bahan :

10 ekor ikan termenung @ ikan selayang @ ikan sardin
2 cawan tepung ubi
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Garam
Serbuk perasa


Cara Membuatnya :

1. Siang ikan dan bersihkan seperti biasa.

2. Ambil isi ikan dengan mengasingkan tulangnya tanpa perlu direbus.

3. Kisar isi ikan dengan masukkan sedikit sahaja air, sekadar boleh dikisar.

4. Masukkan juga garam dan juga serbuk perasa. Kisar hingga isi ikan hancur.

5. Gaulkan isi ikan dengan tepung ubi, tepung gandum dan baking powder.

6. Gaul hingga sebati dan tidak melekat di tangan.

7.Taburkan sedikit tepung gandum dan uli doh bentuk memanjang.

8. Rebus doh yang siap diuli dalam air yang mendidih.

9. Rebus hingga ia terapung di permukaan air. Toskan dan biarkan sejuk.

10. Potong mengikut cita rasa anda dan bolehlah digoreng.

Rabu, 22 April 2020

Jagung Rebus Susu

Jagung Rebus Susu

Jagung Rebus Susu

Jagung Rebus Susu

Jagung Rebus Susu

Bahan-bahan :

5 tongkol jagung
1 tin susu cair
3 @ 4 sudu besar susu pekat (ikut citarasa)
2 sudu besar butter
1 sudu garam (ikut citarasa)


Cara Membuatnya :

1. Rebus jagung sampai empuk. Angkat dan toskan airnya.

2. Buang sedikit air rebusan jagung.

3. Tinggalkan lebih kurang secawan air rebusan jagung.

4. Campurkan dengan susu cair, butter, susu pekat manis dan garam.

5. Panaskan sekejap dan sesuaikan rasanya mengikut cita rasa anda.

6. Kemudian masukkan jagung yang direbus tadi.

7. Masak sehingga mendidih dan sebati.

8. Tutup api dan sedia untuk dinikmati.

Selasa, 21 April 2020

Homemade Cendol

Homemade Cendol

Bahan-bahan :

1 cawan tepung beras
1 sudu tepung jagung
3 cawan air pandan
Secubit garam
1 sudu kecil air kapur
Sedikit pewarna hijau


Cara Membuatnya :

1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk.

2. Masak sehingga kental dan berkilat.

3. Kacau selalu supaya tidak hangit.

4. Sediakan bekas yang berisi air sejuk.

5. Masukkan cendol ke dalam acuan maruku dan tekan ke dalam air sejuk.

6. Simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais.