Bahan-bahan :
10 ekor ikan termenung @ ikan selayang @ ikan sardin
2 cawan tepung ubi
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Garam
Serbuk perasa
Cara Membuatnya :
1. Siang ikan dan bersihkan seperti biasa.
2. Ambil isi ikan dengan mengasingkan tulangnya tanpa perlu
direbus.
3. Kisar isi ikan dengan masukkan sedikit sahaja air, sekadar
boleh dikisar.
4. Masukkan juga garam dan juga serbuk perasa. Kisar hingga
isi ikan hancur.
5. Gaulkan isi ikan dengan tepung ubi, tepung gandum dan
baking powder.
6. Gaul hingga sebati dan tidak melekat di tangan.
7.Taburkan sedikit tepung gandum dan uli doh bentuk memanjang.
8. Rebus doh yang siap diuli dalam air yang mendidih.
9. Rebus hingga ia terapung di permukaan air. Toskan dan biarkan
sejuk.
10. Potong mengikut cita rasa anda dan bolehlah digoreng.
Puas hati makan keropok lekor homemade. Tiba-tiba macam teringin pulak nak makan keropok lekor heheeee.
BalasPadam