Bahan-bahan :
Ikan
Halia
(potong halus)
Asam
keping
Garam
Cara Membuatnya :
1.
Gaul ikan yang telah dibersihkan dengan garam seperti membuat ikan goreng.
2.
Susun ikan dalam periuk pengukus.
3.
Letakkan asam keping dan taburkan halia.
4.
Kukus selama 5 hingga 10 minit.
5.
Tutup api dan sejukkan.
6.
Kemudian goreng ikan tersebut sehingga garing.
7.
Sedia untuk dinikmati bersama nasi dan juga air asam.
Nota :
1.
Ikan ini lebih tahan lama jika disimpan dalam peti sejuk biasa.
2.
Apabila hendak makan boleh goreng bila-bila masa sahaja.
3.
Ikan ini sedap juga dibuat masak asam.
4.
Tak perlu letakkan serbuk kunyit pada ikan.
Alhamdulillah. Banyak juga saya jumpa resepi ikan lengat musim PKP ini. Kali ini, bubuh halia pula. Terima kasih atas perkongsian. Cantik betul ikan tu, nampak fresh.
BalasPadamMacam-macam versi ada.. Pilih yang mana ikut selera :)
Padammusim ikan pelaling dan kembung sekarang kan,kalau kat kg kak ana ini panggil ikan rebus walaupun sebenarnya di kukus :)
BalasPadamMemang musim ikan kembung sekarang. Boleh buat ikan lengat jika tak habis makan :)
Padam