Sumber Resipi
Bahan-bahan :
Pisang (hiris nipis 3
bahagian)
2 cawan tepung beras
4 sudu besar tepung jagung @ tepung ubi
Sedikit serbuk kunyit @ pewarna kuning
½ sudu kecil baking powder
1 biji telur
½ sudu kecil garam
300 ml air atau secukupnya
Cara Membuatnya :
1. Satukan semua bahan di atas kecuali pisang.
2. Masukkan air secukupnya dan kacau sebati.
3. Adunan mestilah cair sekadar melekat tepung di pisang.
4. Bahagikan adunan tepung kepada dua bahagian.
5. Satu bahagian untuk celup pisang.
6. Satu bahagian lagi untuk dijadikan adunan tepung cair.
7. Celup pisang dalam satu bahagian dan goreng seperti biasa
sehingga separuh masak.
8. Masukkan sedikit air ke dalam satu bahagian lagi bagi
menjadikan adunan yang lebih cair.
9. Angkat sedikit tinggi dan curah adunan cair ke atas pisang
yang sedang digoreng sehingga kekuningan.
10. Tepung cair akan melekat atas pisang goreng dan akan
kelihatan menarik.
11. Kemudian dikacau dan dibalik-balikkan sehingga garing di
kedua-dua permukaan.
12. Bolehlah diangkat dan dihidangkan ketika masih panas.
Boleh buat berbuka puasa
BalasPadamKelihatang rangup ya...
BalasPadamTgk pn dh tau rangup ^_^
BalasPadam