Pisang Goreng Rangup

Jumaat, 24 April 2020

Pisang Goreng Rangup

Pisang Goreng Rangup

Pisang Goreng Rangup

Pisang Goreng Rangup

Pisang Goreng Rangup

Sumber Resipi

Bahan-bahan :

Pisang  (hiris nipis 3 bahagian)
2 cawan tepung beras
4 sudu besar tepung jagung @ tepung ubi
Sedikit serbuk kunyit @ pewarna kuning
½ sudu kecil baking powder
1 biji telur
½ sudu kecil garam
300 ml air atau secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Satukan semua bahan di atas kecuali pisang.

2. Masukkan air secukupnya dan kacau sebati.

3. Adunan mestilah cair sekadar melekat tepung di pisang.

4. Bahagikan adunan tepung kepada dua bahagian.

5. Satu bahagian untuk celup pisang.

6. Satu bahagian lagi untuk dijadikan adunan tepung cair.

7. Celup pisang dalam satu bahagian dan goreng seperti biasa sehingga separuh masak.

8. Masukkan sedikit air ke dalam satu bahagian lagi bagi menjadikan adunan yang lebih cair.

9. Angkat sedikit tinggi dan curah adunan cair ke atas pisang yang sedang digoreng sehingga kekuningan.

10. Tepung cair akan melekat atas pisang goreng dan akan kelihatan menarik.

11. Kemudian dikacau dan dibalik-balikkan sehingga garing di kedua-dua permukaan.

12. Bolehlah diangkat dan dihidangkan ketika masih panas.

3 ulasan: