Bahan untuk Perapan :
Isi ayam (potong kecil)
Lengkuas (potong kecil)
Serai (potong kecil)
Kunyit hidup
Halia
Bawang putih
Bawang merah
Sedikit cabai kering
Jintan manis
Jintan putih
Garam dan gula
Sedikit serbuk kunyit
Bahan untuk Bakar :
Serai
Madu
Minyak
Lidi sate (direndam dahulu)
Cara Membuat Bahan Perapan :
1. Masukkan lengkuas, serai, kunyit hidup, halia dan cabai
kering di dalam pengisar.
2. Masukkan juga bawang putih, bawang merah, jintan manis dan
jintan putih.
3. Kisar semuanya hingga hancur.
4. Campurkan bahan yang dikisar tadi bersama isi ayam di dalam
bekas.
5. Masukkan serbuk kunyit, gula dan garam secukup rasa.
6. Perap ayam selama semalaman.
7. Kemudian cucuk isi ayam pada lidi sate.
Cara Membakar :
1. Pecahkan serai, letakkan campuran minyak dan madu.
2. Sapu pada sate yang dibakar.
kak ana sepanjang PKP ni tak jumpa sate lagi eyma hehe :) rajinnya
BalasPadamNak makan terpaksa la buat juga kak ana :)
Padam