Selasa, 22 Jun 2021

Resipi Pizza Hawaiian Chicken





 
Resipi Doh Pizza?
 Klik di sini

Bahan-bahan :

Ayam hancur @ cincang (masak sekejap untuk keluarkan airnya)

Capsicum

Kepingan nanas dalam tin

Bawang holland (dihiris)

Prego Tradisional

Mayonis

Sos cili

Keju mozzarella

 

Cara Membuatnya :

1. Timbang doh pizza sebanyak 50 gram.

2. Canai dan masukkan dalam aluminium foil saiz 5 inci.

3. Tekan atau ratakan doh bagi penuh aluminium foil.

4. Cucukkan sedikit permukaan doh dengan garpu.

5. Sapukan prego tradisional di atasnya.

6. Letakkan ayam hancur yang telah dimasak.

7. Letakkan juga capsicum, nanas, bawang holland, mayonis dan sos cili.

8. Akhir sekali taburkan keju mozzarella di atasnya.

9. Biarkan sekejap 10 minit dan bakar selama 15 minit.

 

Isnin, 21 Jun 2021

Resipi Pizza Sosej




Resipi Doh Pizza?

Bahan-bahan : 

Sosej 

Bawang holland

Tomato

Capsicum

Prego Tradisional

Mayonis

Sos cili

Keju mozzarella

Isi ketam (potong memanjang)

Cendawan butang

Nanas

Serbuk oregano 

 

Cara Membuatnya :

1. Timbang doh pizza sebanyak 50 gram.

2. Canai dan masukkan dalam aluminium foil saiz 5 inci.

3. Tekan atau ratakan doh bagi penuh aluminium foil.

4. Cucukkan sedikit permukaan doh dengan garpu.

5. Sapukan prego tradisional di atasnya.

6. Letakkan sosej, isi ketam, cendawan butang serta tomato.

7. Letakkan juga capsicum, nanas, bawang holland, mayonis dan sos cili.

8. Akhir sekali taburkan keju mozzarella dan serbuk oregano di atasnya.

9. Biarkan sekejap 10 minit dan bakar selama 15 minit.

 

Khamis, 3 Jun 2021

Resipi Roti dan Pizza Cikgu Rozita (Bread Maker)







Bahan-bahan :

220ml susu segar

1 biji telur gred B

80 gram gula castor @ gula pasir

50 gram marjerin

1 sudu kecil garam

10 gram superkrim (k-fine)

500 gram tepung high protein

11 gram yis

 

Sapuan Atas Roti

1 biji telur (putih dan kuning)

Sedikit susu segar

 

Cara Membuatnya : 

1. Pertama sekali masukkan susu segar ke dalam bread maker.

2. Pastikan masukkan cecair dahulu ke dalam bread maker agar mudah diadun.

3. Masukkan telur, gula, marjerin, garam dan juga superkrim.

4. Kemudian boleh masukkan tepung high protein.

5. Akhir sekali baru masukkan yis kering.

6. Yis kering tak boleh bercampur dengan garam kerana ia akan melemahkan yis.

7. Uli selama 30 minit guna breadmaker, jika guna dua tangan selama 40 minit.

8. Uli sehingga elastik dan tak lekat di tangan.

9. Kemudian boleh bentukkan roti dan letak inti yang digemari.

10. Untuk sapuan atas roti, campurkan telur dengan susu segar. Kacau sebati.

11. Sapukan permukaan roti dengan campuran telur dan susu tadi.

12. Bakar selama 15 minit dengan suhu 170 @ 180 darjah atau bergantung pada ketuhar anda.