Khamis, 21 Julai 2011

Kuih Siput

Kuih Siput


Bahan-bahan :

1 kg tepung gandum
8 sudu besar marjerin (dipanaskan)
4 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar gula
Garam secukup rasa
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng


Cara Membuatnya : 

Di dalam mangkuk, masukkan serbuk kari dan telur. Kacau sebati dan ketepikan.

Di dalam bekas yang lain, masukkan tepung gandum, gula dan garam. Kemudian, masukkan marjerin yang telah dipanaskan. Gaul sekata.

Seterusnya, masukkan pula serbuk kari dan telur tadi. Gaul lagi.

Masukkan air secukupnya dan uli hingga menjadi doh yang baik. Bolehlah dibentuk dengan mengunakan acuan kuih siput yang sesuai. Goreng hingga garing.

Kuih Ketayap

Kuih Ketayap

Bahan Untuk Kulit : 

2 cawan tepung gandum
2 cawan air + jus pandan
½ sudu teh garam

Bahan Untuk Inti : 

1 biji kelapa parut
3 sudu gula merah
1 sudu gula putih
1 sudu tepung ubi

Cara Membuat Kulit : 

Ayak tepung gandum, masukkan garam dan air + jus pandan. Kacau perlahan-lahan hingga sebati dan tidak berketul.

Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak dan diratakan ke seluruh kuali. Seterusnya, masukkan satu senduk adunan dan diratakan seluruh kuali. Buat senipis yang boleh.

Apabila telah masak, bolehlah diangkat.

Cara Membuat Inti : 

Gula merah dan gula putih dicairkan di atas api bersama sedikit air. Tapis campuran tersebut dan digaul bersama kelapa parut.

Kemudian, tepung ubi kayu dibancuh bersama sedikit air dan dimasukkan ke dalam kelapa parut.

Masak hingga kelapa kering. Hendaklah sentiasa dikacau agar tidak hangit.

Kemudian, inti ini bolehlah dibalut bersama kulit tepung tadi.

Kuih Telur Katak atau Kuih Sagu

Kuih Telur Katak atau Kuih Sagu

Bahan-bahan : 

1 cawan sagu dibasuh dan ditoskan airnya
2 cawan air
½ cawan gula
Pewarna merah
Kelapa parut dibuang kulitnya
Sedikit garam
2 helai daun pandan diikat

Cara Membuatnya : 

Masukkan air, gula, daun pandan dan pewarna merah. Masak hingga gula larut dan air mendidih.

Apabila air telah mendidih, masukkan sagu. Kacau hingga sagu masak. Setelah itu, masukkan masakan ke dalam bekas dan dibiarkan sejuk.

Apabila telah sejuk, kelapa parut dicampurkan dengan sedikit garam. Kemudian, potong kuih dan salutkan dengan kelapa parut tadi. Sedia untuk dihidang.