Rabu, 16 September 2015

Petua Menghilangkan Hanyir Ikan Air Tawar


Hanyir pada ikan air tawar dapat dihilangkan dengan memerap menggunakan jus limau nipis ataupun jus asam jawa semasa membersihkannya. Ia juga dapat dihilangkan dengan menambah lebih banyak bahan perencah di dalam masakan yang menjadikan masakan lebih enak.

Selasa, 15 September 2015

Petua Meranggupkan Tomato yang Ranum



Untuk merangupkan tomato yang terlalu ranum dan sedikit lembik, cubalah cara ini. Rendam tomato di dalam air sejuk yang telah dicampurkan dengan sedikit garam. Biarkan semalaman di dalam peti sejuk sebelum digunakan dalam masakan anda. 

Namun, jika ada tomato yang masih hijau pula, cuba cara ini. Masukkan tomato dan pisang ke dalam plastik kedap udara dan biarkan selama dua hari. Pasti tomato akan lebih ranum. Selamat Mencuba :)

Jumaat, 11 September 2015

Kek Mentega Strawberi dan Vanila

Kek Mentega Strawberi dan Vanila

Kek Mentega Strawberi dan Vanila

Kek Mentega Strawberi dan Vanila


Bahan Untuk Membuat Kek Mentega Strawberi dan Vanila :

1 ½ cawan marjerin
1 ½ cawan gula halus
2 ½ cawan tepung gandum
5 biji telur
1 sudu teh baking powder
½ sudu teh esen vanila
Strawberi emulco secukupnya


Cara Membuat Kek Mentega Strawberi dan Vanila :

1. Pukul marjerin dengan gula halus sehingga kembang.

2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.

3. Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik dan masukkan ke dalam adunan.

4. Kacau hingga sebati dan bahagikan adunan kepada dua bahagian.

5. Satu bahagian diletakkan esen vanila dan satu lagi letakkan strawberi emulco.

6. Sapukan permukaan loyang dengan marjerin terlebih dahulu agar kek tidak melekat.

7. Tuangkan adunan kek secara berselang-seli antara adunan strawberi dan vanila.

8. Panaskan ketuhar dan bakar sehingga masak.

9. Keluarkan kek dari loyang, potong dan sedia untuk dihidang.