Hanyir
pada ikan air tawar dapat dihilangkan dengan memerap menggunakan jus limau
nipis ataupun jus asam jawa semasa membersihkannya. Ia juga dapat dihilangkan
dengan menambah lebih banyak bahan perencah di dalam masakan yang menjadikan
masakan lebih enak.
Rabu, 16 September 2015
Selasa, 15 September 2015
Petua Meranggupkan Tomato yang Ranum
Untuk merangupkan
tomato yang terlalu ranum dan sedikit lembik, cubalah cara ini. Rendam tomato
di dalam air sejuk yang telah dicampurkan dengan sedikit garam. Biarkan semalaman
di dalam peti sejuk sebelum digunakan dalam masakan anda.
Namun, jika ada
tomato yang masih hijau pula, cuba cara ini. Masukkan tomato dan pisang ke
dalam plastik kedap udara dan biarkan selama dua hari. Pasti tomato akan lebih
ranum. Selamat Mencuba :)
Jumaat, 11 September 2015
Kek Mentega Strawberi dan Vanila
Bahan Untuk Membuat Kek Mentega Strawberi dan Vanila :
1 ½ cawan marjerin
1 ½ cawan gula halus
2 ½ cawan tepung gandum
5 biji telur
1 sudu teh baking powder
½ sudu teh esen vanila
Strawberi emulco secukupnya
Cara
Membuat Kek Mentega Strawberi dan Vanila :
1. Pukul marjerin dengan gula halus sehingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.
3. Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik dan masukkan ke dalam
adunan.
4. Kacau hingga sebati dan bahagikan adunan kepada dua
bahagian.
5. Satu bahagian diletakkan esen vanila dan satu lagi letakkan
strawberi emulco.
6. Sapukan permukaan loyang dengan marjerin terlebih dahulu agar kek tidak melekat.
7. Tuangkan adunan kek secara berselang-seli antara adunan strawberi dan vanila.
8. Panaskan ketuhar dan bakar sehingga masak.
8. Panaskan ketuhar dan bakar sehingga masak.
9. Keluarkan kek dari loyang, potong dan sedia untuk dihidang.
Langgan:
Catatan (Atom)