Khamis, 3 Jun 2021

Resipi Roti dan Pizza Cikgu Rozita (Bread Maker)







Bahan-bahan :

220ml susu segar

1 biji telur gred B

80 gram gula castor @ gula pasir

50 gram marjerin

1 sudu kecil garam

10 gram superkrim (k-fine)

500 gram tepung high protein

11 gram yis

 

Sapuan Atas Roti

1 biji telur (putih dan kuning)

Sedikit susu segar

 

Cara Membuatnya : 

1. Pertama sekali masukkan susu segar ke dalam bread maker.

2. Pastikan masukkan cecair dahulu ke dalam bread maker agar mudah diadun.

3. Masukkan telur, gula, marjerin, garam dan juga superkrim.

4. Kemudian boleh masukkan tepung high protein.

5. Akhir sekali baru masukkan yis kering.

6. Yis kering tak boleh bercampur dengan garam kerana ia akan melemahkan yis.

7. Uli selama 30 minit guna breadmaker, jika guna dua tangan selama 40 minit.

8. Uli sehingga elastik dan tak lekat di tangan.

9. Kemudian boleh bentukkan roti dan letak inti yang digemari.

10. Untuk sapuan atas roti, campurkan telur dengan susu segar. Kacau sebati.

11. Sapukan permukaan roti dengan campuran telur dan susu tadi.

12. Bakar selama 15 minit dengan suhu 170 @ 180 darjah atau bergantung pada ketuhar anda.


Rabu, 2 Jun 2021

Cara Membentuk Roti Sosej Tali Kapal

Timbang doh 50 gram.

Lenyekkan doh.

 
Potong kepada tiga bahagian.
Pastikan yang tengah lebih banyak, kiri kanan sama.

Uli sikit.

Yang besar letak di tengah sosej.

Masukkan dalam paper cup.

 
Letakkan sos cili, mayonis dan serbuk origano.

 
Roti Sosej Tali Kapal
 
Nak resipi roti?
Klik di sini

Cara Membentuk Roti Sosej Gunting Bunga

Timbang doh 50 gram.

Lenyekkan doh.

Letakkan sosej di tengah.

 
Balut sosej dengan doh roti tersebut.

Gunting seperti dalam gambar.
Jangan sampai terputus.

 Potongan pertama tekan ke bawah.
Potongan kedua dan seterusnya dikilas ke kiri.
 
 
Masukkan dalam paper cup dan disusun membulat membentuk bunga
 
 
Letakkan sos cili, mayonis dan serbuk origano.
 
 
Roti Sosej Gunting Bunga
 
Nak resipi roti?
Klik di sini