Resipi Roti Cikgu Dinde (Bread Maker)

Ahad, 21 Februari 2021

Resipi Roti Cikgu Dinde (Bread Maker)

 
 





Bahan-bahan : 

200 gram air 

1 biji telur gred B 

80 gram gula

500 gram tepung high protein

30 gram marjerin

30 gram shortening

1 sudu kecil garam

10 gram super cream (krim pelembut)

11 gram yis kering


Sapuan Atas Roti :

Kuning telur @ susu sejat @ susu segar 

Pewarna kuning telur

 

Cara Membuatnya :

1. Pertama sekali masukkan air ke dalam bread maker.

2. Pastikan masukkan cecair dahulu ke dalam bread maker agar mudah proses menguli. 

3. Masukkan telur, gula, marjerin, shortening, garam dan juga super cream.

4. Kemudian boleh masukkan tepung high protein.

5. Akhir sekali baru masukkan yis kering.

6. Yis kering tak boleh bercampur dengan garam kerana ia akan melemahkan yis.

7. Uli sehingga 30 minit guna bread maker dan jika guna tangan selama 1 jam tanpa henti.

8. Uli sehingga elastik dan tak lekat di tangan.

9. Kemudian boleh bentukkan roti dan letak inti yang digemari.

10. Untuk membuat sapuan atas roti, pukul manja telur dan letak sedikit pewarna kuning.

11. Sapukan permukaan roti dengan campuran kuning telur tadi.

12. Bakar selama 15 minit dengan suhu 170 @ 180 darjah bergantung pada ketuhar masing-masing.

 

1 ulasan: