Isnin, 25 September 2023

Agar-agar Longan




Bahan-bahan :

30 gram agar-agar

4 ½ mug air

1 tin longan  

½ mug gula perang atau secukup rasa

Dua helai daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :

1. Rebus agar-agar dengan 4 ½ mug air.

2. Masukkan juga air longan dan daun pandan yang disimpul.

3. Masak hingga agar-agar hancur.

4. Masukkan gula perang secukup rasa.

5. Potong kecil 5 biji buah longan, masukkan dalam agar-agar.

6. Masak sampai mendidih dan tutup api.

7. Susun buah longan dalam acuan, tuangkan agar-agar.

8. Sejukkan hingga agar-agar keras, sedia untuk dinikmati.

 

Ahad, 24 September 2023

Pati Air Sarbat @ Sirap Orang Dulu-dulu

Pati Air Sarbat @ Sirap Orang Dulu-dulu
 
Pati Air Sarbat @ Sirap Orang Dulu-dulu

Bahan-bahan :

1 liter air

1 batang kulit kayu manis

5 kuntum bunga cengkih

½ sudu teh garam

1 kg gula pasir

6 helai daun pandan (disimpul)

Pewarna sirap ros

 

Cara Membuatnya :

1. Masukkan air, bunga cengkih dan kulit kayu manis dalam periuk.

2. Masukkan juga daun pandan, gula dan garam.

3. Masak sampai gula larut, masukkan pewarna sirap ros.

4. Tunggu hingga mendidih dan agak pekat.

5. Tutup api dan biarkan sejuk.

6. Sirap sudah boleh digunakan untuk bancuh dan disimpan.

 

Ahad, 16 Julai 2023

Semperit Milo Coklat Azlina Ina

 Semperit Milo Coklat Azlina Ina

Semperit Milo Coklat Azlina Ina

Semperit Milo Coklat Azlina Ina

Semperit Milo Coklat Azlina Ina

Bahan-bahan :

250 gram marjerin atau buttercup

½ cawan susu pekat

1 sudu kecil esen vanila

1 sudu besar tepung kastard

3 sudu besar susu tepung (pilihan)

½ sudu besar tepung beras

400 gram atau secukupnya tepung jagung

½ sudu serbuk coklat

1 sudu serbuk milo

1 sudu besar Nutella (jika ada)

1 sudu kecil emulco coklat

Coklat chips (untuk hiasan)

 

Cara Membuatnya :

1. Kacau rata buttercup, susu pekat dan juga esen vanila.

2. Masukkan tepung kastard, susu tepung dan tepung beras. Kacau lagi.

3. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.

4. Bahagi kepada dua bahagian.

5. Satu bahagian letak serbuk coklat, serbuk milo, Nutella dan emulco coklat.

6. Kacau rata hingga sebati.

7. Satu bahagian lagi biarkan dalam keadaan asal.

8. Masukkan kedua-dua bahagian dalam acuan semperit.

9. Tekan dan letakkan coklat chips di tengah.

10. Panaskan oven 170 darjah Celcius api atas bawah.

11. Masak selama 25 minit atau sehingga masak.

12. Angkat dan biarkan sejuk, simpan dalam bekas kedap udara.

 

Nota :

1.Jika menggunakan marjerin, harus masukkan susu tepung agar lebih sedap.

2. Tambah tepung jagung jika adunan terlalu lembut.