Ahad, 29 Oktober 2023

Kerepek Pisang Berangan

Kerepek Pisang Berangan

Kerepek Pisang Berangan

Pisang Berangan

Bahan-bahan :

Pisang berangan

Garam

Minyak untuk menggoreng

 

Cara Membuatnya :

1. Kupas pisang dan rendam dengan air garam selama 5 minit.

2. Kemudian tapis airnya.

3. Panaskan minyak dalam kuali.

4. Sagat pisang atas kuali terus agar tidak melekat.

5. Goreng hingga kekuningan dan bolehlah diangkat.

6. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

 

Khamis, 28 September 2023

Bingka Ubi Kayu

Bingka Ubi Kayu

Bingka Ubi Kayu

Bingka Ubi Kayu

Bingka Ubi Kayu

Bingka Ubi Kayu

Bingka Ubi Kayu

Bahan-bahan :

4 cawan ubi kayu parut

2 cawan santan pekat

1 cawan gula pasir

½ sudu kecil garam

Sedikit pewarna kuning

 

 Cara Membuatnya :

1. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah Celcius, api atas dan bawah.

2. Parut ubi kayu dan sukat menjadikan empat cawan.

3. Masukkan semua bahan lain dan kacau rata sehingga gula hancur.

4. Tuang ke dalam loyang berukuran 8X8 inci dan ratakan permukaannya.

5. Masukkan loyang ke dalam ketuhar dan letakkan di rak paling bawah.

6. Bakar selama 1 jam – 1 ½ jam atau hingga bahagian atas bengkang keperangan.

7. Setelah masak, sejukkan lebih kurang 3-5 jam sebelum dipotong.

8. Kuih akan lekang dari tin pembakar apabila ia berada pada suhu bilik.

 

 Nota :

1. Boleh bakar lebih 2 jam atau mengikut tahap garing yang dikehendaki.

2. Boleh gantikan dengan santan kotak saiz kecil dan selebihnya masukkan air.

 

Isnin, 25 September 2023

Agar-agar Longan




Bahan-bahan :

30 gram agar-agar

4 ½ mug air

1 tin longan  

½ mug gula perang atau secukup rasa

Dua helai daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :

1. Rebus agar-agar dengan 4 ½ mug air.

2. Masukkan juga air longan dan daun pandan yang disimpul.

3. Masak hingga agar-agar hancur.

4. Masukkan gula perang secukup rasa.

5. Potong kecil 5 biji buah longan, masukkan dalam agar-agar.

6. Masak sampai mendidih dan tutup api.

7. Susun buah longan dalam acuan, tuangkan agar-agar.

8. Sejukkan hingga agar-agar keras, sedia untuk dinikmati.