Ahad, 10 Disember 2023

Homemade Ice Blended Milo

 Homemade Ice Blended Milo

Homemade Ice Blended Milo

Homemade Ice Blended Milo

Bahan-bahan :

3 sudu gula halus

3 sudu milo

2 sudu susu pekat manis

1 sudu susu tepung

¼ cawan air

1 @ 2 cawan ais hancur

 

Bahan Lain :

Serbuk milo

Sirap coklat Hershey

 

Cara Membuatnya :

1. Masukkan gula, milo, susu pekat, susu tepung, air dan juga ais dalam blender.

2. Blend hingga ais hancur, sebati dan lembut.

3. Tuangkan sirap coklat Hershey di sekeliling cawan.

4. Pusing-pusingkan cawan agar dapat corak yang menarik.

5. Kemudian tuangkan ais yang diblender, taburkan serbuk milo di atasnya.

6. Sedia untuk dinikmati.

 

Ahad, 29 Oktober 2023

Kerepek Pisang Berangan

Kerepek Pisang Berangan

Kerepek Pisang Berangan

Pisang Berangan

Bahan-bahan :

Pisang berangan

Garam

Minyak untuk menggoreng

 

Cara Membuatnya :

1. Kupas pisang dan rendam dengan air garam selama 5 minit.

2. Kemudian tapis airnya.

3. Panaskan minyak dalam kuali.

4. Sagat pisang atas kuali terus agar tidak melekat.

5. Goreng hingga kekuningan dan bolehlah diangkat.

6. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

 

Khamis, 28 September 2023

Bingka Ubi Kayu

Bingka Ubi Kayu

Bingka Ubi Kayu

Bingka Ubi Kayu

Bingka Ubi Kayu

Bingka Ubi Kayu

Bingka Ubi Kayu

Bahan-bahan :

4 cawan ubi kayu parut

2 cawan santan pekat

1 cawan gula pasir

½ sudu kecil garam

Sedikit pewarna kuning

 

 Cara Membuatnya :

1. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah Celcius, api atas dan bawah.

2. Parut ubi kayu dan sukat menjadikan empat cawan.

3. Masukkan semua bahan lain dan kacau rata sehingga gula hancur.

4. Tuang ke dalam loyang berukuran 8X8 inci dan ratakan permukaannya.

5. Masukkan loyang ke dalam ketuhar dan letakkan di rak paling bawah.

6. Bakar selama 1 jam – 1 ½ jam atau hingga bahagian atas bengkang keperangan.

7. Setelah masak, sejukkan lebih kurang 3-5 jam sebelum dipotong.

8. Kuih akan lekang dari tin pembakar apabila ia berada pada suhu bilik.

 

 Nota :

1. Boleh bakar lebih 2 jam atau mengikut tahap garing yang dikehendaki.

2. Boleh gantikan dengan santan kotak saiz kecil dan selebihnya masukkan air.