Sumber
Resipi :
Nenek Tersayang
Bahan-bahannya
:
1 kg beras pulut
1 kg santan pekat
1 kg gula pasir
1 cawan air
Pewarna merah @ bes minuman perisa
rose
Sedikit garam
Daun pandan (disimpul)
Cara
Membuatnya :
1. Basuh dan rendam beras pulut
semalaman. Kemudian, toskan airnya.
2. Masukkan pulut di dalam periuk
pengukus dan buatkan lubang di tengahnya.
3. Panaskan periuk pengukus dan
kukus pulut sehingga masak. Tutup api.
4. Di dalam kuali, campurkan
santan, gula, garam, air dan juga pewarna.
5. Letakkan juga daun pandan yang
disimpul untuk mewangikannya.
6. Masak campuran tersebut sehingga mendidih.
7. Masukkan pulut dan kacau
sehingga airnya kering.
8. Tuangkan ke dalam bekas dan biarkan
sejuk sepenuhnya.
9. Potong dan sedia untuk
dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan