Sabtu, 27 April 2013

Air Bandung Aiskrim Soda


Bahan-bahan :


Susu pekat manis
Perisa ros
Air aiskrim soda berkarbonat
Air masak
Ketul ais secukupnya


Cara Membuatnya :


Masukkan susu pekat manis secukupnya di dalam cawan dan tambahkan sedikit air. Masukkan juga sedikit perisa ros. Kacau hingga sebati. 

Jika kurang manis, boleh tambahkan susu lagi hingga terasa kemanisan dan keenakannya. Jika ingin membuat air dalam kuantiti yang banyak boleh juga tambahkan gula secukup rasa.

Apabila telah sebati, masukkan sedikit air aiskrim soda berkarbonat dan juga ketul ais secukupnya.

Sedia untuk dihidang.

Bubur Ayam Berempah (Kari)


Bahan-bahan :


½ ekor ayam (dipotong kecil)
3 cawan beras
4 ulas bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
Halia  (dihiris)
5 sudu besar serbuk kari daging (dibancuh dengan sedikit air)
Sayur sawi
1 tangkai daun kari
Lobak merah (dipotong dadu)
Santan
Garam secukup rasa
Sedikit perasa (jika perlu)
Minyak untuk menumis


Cara Membuatnya :


1. Masak beras dengan air yang banyak sehingga hancur. Hendaklah dikacau selalu agar tidak berkerak dan nasi hancur dengan baik.

2. Sementara menunggu nasi lembut, panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang dihiris iaitu bawang merah, bawang putih dan halia beserta daun kari. Tumis hingga wangi dan kekuningan.

3. Setelah bawang menjadi kuning dan wangi, masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air tadi. Masukkan juga ayam dan sedikit garam. Tambahkan air jika terlalu kering.  Masak hingga ayam lembut. Tutup api.

4. Apabila nasi telah hancur dan lembut masukkan sayur sawi dan juga lobak merah. Biarkan seketika sehingga sayur menjadi lembut.

5. Kemudian, masukkan ayam yang dimasak tadi bersama kuahnya. Masukkan juga santan dan garam secukup rasa.

6. Tunggu hingga mendidih. Sedia untuk dihidang.

Isnin, 22 April 2013

Aiskrim Asam Ko



Bahan-bahan :


Beberapa biji  buah asam ko
Gula
Air secukupnya


Cara Membuatnya :


1. Larutkan gula di dalam air panas. Kemudian masukkan air masak hingga cukup rasa manisnya seperti yang dikehendaki.

2. Masukkan sebiji buah asam ko ke dalam plastik aiskrim. Jika hendak jimat, boleh dibelah dua dan masukkan sebelah sahaja.

3. Seterusnya, tuangkan air gula yang dibancuh tadi. Ikat hujung plastik tersebut dengan kemas.

4. Bekukan hingga keras dan sedia untuk dinikmati.