Khamis, 21 Julai 2011

Karipap

Karipap Simple

Bahan Untuk Kulit :

500 gram tepung gandum
Sedikit garam 
Air
4-5 sudu minyak @ marjerin (dipanaskan) 


Bahan Untuk Inti : 

Ubi keledek @ ubi kentang (dipotong dadu)
Rempah kari daging (1 bungkus kecil)
2 sudu besar gula
Garam secukup rasa
2 ulas bawang merah (dipotong kecil)
Daun kari
Ikan bilis (ditumbuk)



Cara Membuat Kulit Karipap : 

1. Panaskan minyak @ marjerin dan tutup api. Biarkan ia sejuk suam-suam kuku.

2. Masukkan garam dan minyak ke dalam tepung. Gaulkan. 

3. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. 



Cara Membuat Inti Karipap : 

1. Tumis bawang dan daun kari hingga naik bau. 

2. Masukkan ubi keledek, ikan bilis, garam, gula dan sedikit air.

3. Tutup kuali dan hendaklah kacau selalu. Tunggu hingga ubi empuk dan kering. 

4. Padamkan api dan bolehlah diangkat. Biarkan ia sejuk.

5. Kemudian bolehlah dicanai membentuk karipap.

Kuih Cara

Kuih Cara

Bahan-bahan : 

3 cawan tepung gandum
2 ½ cawan santan + pandan
1 biji telur
½ sudu teh garam
2 sudu gula
Gula secukupnya
Sedikit minyak

Cara membuatnya : 

Ayak tepung gandum, masukkan telur, garam dan dua sudu gula. Kemudian masukkan santan bercampur pandan sedikit demi sedikit.

Kacau hingga sebati. Pastikan adunan tidak berketul. Jika tidak sebati, tapis adunan menggunakan penapis dan dilenyek hingga pecah.

Guna acuan kuih bahulu, letakkan di atas api dan masukkan sedikit minyak. Seterusnya, masukkan 1 sudu bancuhan tepung tadi dan sedikit gula mengikut citarasa. Tutup dengan tudung periuk dan tunggu hingga masak.

Setelah itu, bolehlah dicungkil untuk mengeluarkan kuihnya. Ulang cara ini sehingga tepung habis.

Kuih Lidah Buaya

Kuih Lidah Buaya

Bahan-bahan : 

800 gram tepung gandum
2 sudu besar gula
½ sudu teh garam
2 sudu besar marjerin dipanaskan sehingga cair
Tepung ubi kayu
Minyak masak
Gula halus secukupnya 

Cara Membuatnya : 

Ayak tepung gandum. Masukkan gula, garam dan marjerin yang dicairkan. Gaulkan. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga sebati.

Setelah itu, di dalam bekas yang lain masukkan tepung ubi dan campurkan minyak masak sedikit demi sedikit. Bancuhan adalah agak cair untuk disapukan ke permukaan doh.

Ambil sedikit doh yang siap diuli dan canaikan senipis yang mungkin. Kemudian sapukan dengan bancuhan tepung ubi kayu tadi sehingga rata.

Kemudian, bolehlah dilipat dan dipotong kecil-kecil.

Goreng hingga kekuningan. Kemudian, taburkan dengan gula halus.