Isnin, 9 Julai 2012

Puding Jagung

Puding Jagung
Puding Jagung
Puding Jagung Berkrim

Bahan-bahan :

1 tin jagung
1 cawan tepung jagung
½ cawan tepung kastard
1 cawan gula
1 biji kelapa (jadikan 7 ½ cawan santan)
Garam
Dua helai daun pandan (disimpul)
Sedikit garam

Cara Memasaknya :

Campurkan tepung jagung, tepung kastard, gula dan garam di dalam periuk. Masukkan santan sedikit demi sedikit di dalam campuran tersebut.

Jika suka, mesin  setengah tin jagung dan setengah lagi dibiarkan.

Masukkan jagung yang dimesin dan tidak dimesin serta daun pandan di dalam adunan.

Kacau di atas api sehingga pekat.

Adunan hendaklah sentiasa dikacau agar tidak hangit dan melekat.

Setelah masak, masuk adunan dalam acuan dan disejukkan.

Khamis, 5 Julai 2012

Agar-agar Milo

Agar-agar Milo

Bahan-bahan :

24 gram agar-agar
4 ½ cawan air
1 cawan susu cair
Milo
Gula secukup rasa
2 helai daun pandan (disimpul)

Cara Menyediakan :

1. Masak agar-agar bersama 4 ½ cawan air sehingga agar-agar hancur.

2. Masukkan gula secukup rasa dan juga milo.

3. Seterusnya masukkan susu cair dan juga daun pandan. 

4. Tunggu hingga mendidih. Kemudian, bolehlah dituang di dalam bekas. Sejukkan.

Rabu, 4 Julai 2012

Kek Pandan Biasa

Kek Pandan Biasa

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
1 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh perisa pandan
1 sudu besar baking powder
5 biji telur (dipukul)
Pewarna hijau

Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin dan gula sehingga kembang.

2. Ayak tepung gandum bersama baking powder.

3. Apabila sudah kembang, masukkan perisa pandan dan sedikit pewarna hijau.

4. Masukkan telur yang telah dipukul. Kacau.

5. Akhir sekali, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau hingga sebati.

6. Sapu permukaan loyang dengan marjerin agar kek tidak melekat. Setelah itu tuang adunan ke dalam loyang.

7. Bakar hingga masak.