Khamis, 9 Ogos 2012

Biskut Bunga Cina

Biskut Bunga Cina

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
½ cawan gula halus
2 camca susu pekat
2 biji telur ayam putih sahaja
1 ½ cawan tepung gandum
2 ½ cawan tepung jagung

Cara Membuatnya :

Pukul marjerin dan gula halus sehingga kembang. Masukkan telur dan juga susu. Kacau hingga rata.

Masukkan tepung jagung dan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli sehingga menjadi doh. Jika masih lembut, tambahkan tepung jagung secukupnya.

Tekan dengan menggunakan acuan biskut bunga cina. Acuan biskut bunga cina adalah sama dengan acuan kuih samperit.

Letakkan ceri merah di atasnya. Bakar sehingga masak.

Rabu, 8 Ogos 2012

Biskut Sarang Semut

Biskut Sarang Semut

Bahan-bahan :

1 buku mentega @ 250 gram
1 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum yang diayak
2 cawan tepung kastard yang diayak
1 susu teh esen vanila
Coklat rice  (untuk hiasan)

Cara Membuatnya :

Pukul mentega dan gula sehingga putih atau gebu. Masukkan esen vanila.

Seterusnya, masukkan tepung gandum dan tepung kastard sedikit demi sedikit. Gaul sehingga menjadi doh lembut.

Simpan sekejap dalam peti sejuk agar senang diparut.

Ambil sedikit doh dan parut. Scoop doh yang diparut ke dalam paper cup dan tabur coklat rice.

 Bakar dalam suhu 150°C selama 15 minit.

Ahad, 5 Ogos 2012

Kaswi Pandan Seri Wangi

Kaswi Pandan Seri Wangi



Bahan-bahan :

1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1 cawan gula pasir halus
2 1/3 cawan santan @ (guna santan kotak 200ml dan selebihnya tambah air biasa)
1 cawan air pandan (air dikisar bersama 3 helai daun pandan dan tapiskan)
1 sudu besar air kapur sireh
1/2 sudu kecil garam
Sedikit pewarna hijau

**1/2 biji kelapa parut putihnya sahaja dan sedikit garam halus, gaulkan rata dan boleh di makan bersama kaswi pandan seri wangi.

Cara Membuatnya :

1. Panaskan kukusan sementara membancuh adunan kaswi.

2. Sapu sedikit minyak di sekeliling loyang dan alaskan plastik. Jika menggunakan acuan kecil sapu bekas acuan dengan sedikit minyak juga. Ketepikan dulu.

3. Campurkan tepung ubi dan tepung gandum di dalam mangkuk besar.

4. Masukkan gula, garam, air pandan dan santan. Gaul sebati.

5. Masukkan air kapur dan pewarna hijau. Boleh juga diblender kesemuanya. Tuang ke dalam loyang yang telah dipanaskan.

6. Kukus selama 25-30 minit. Kalau guna acuan kecil, masa mengukus adalah lebih pendek antara 15-20 minit.

7. Bila sudah masak, angkat dan sejukkan. Biarkan kuih betul-betul sejuk barulah di potong. Enak dimakan bersama kelapa parut.

 Sumber : Yatiememories