Kaswi Pandan Seri Wangi

Ahad, 5 Ogos 2012

Kaswi Pandan Seri Wangi

Kaswi Pandan Seri Wangi



Bahan-bahan :

1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1 cawan gula pasir halus
2 1/3 cawan santan @ (guna santan kotak 200ml dan selebihnya tambah air biasa)
1 cawan air pandan (air dikisar bersama 3 helai daun pandan dan tapiskan)
1 sudu besar air kapur sireh
1/2 sudu kecil garam
Sedikit pewarna hijau

**1/2 biji kelapa parut putihnya sahaja dan sedikit garam halus, gaulkan rata dan boleh di makan bersama kaswi pandan seri wangi.

Cara Membuatnya :

1. Panaskan kukusan sementara membancuh adunan kaswi.

2. Sapu sedikit minyak di sekeliling loyang dan alaskan plastik. Jika menggunakan acuan kecil sapu bekas acuan dengan sedikit minyak juga. Ketepikan dulu.

3. Campurkan tepung ubi dan tepung gandum di dalam mangkuk besar.

4. Masukkan gula, garam, air pandan dan santan. Gaul sebati.

5. Masukkan air kapur dan pewarna hijau. Boleh juga diblender kesemuanya. Tuang ke dalam loyang yang telah dipanaskan.

6. Kukus selama 25-30 minit. Kalau guna acuan kecil, masa mengukus adalah lebih pendek antara 15-20 minit.

7. Bila sudah masak, angkat dan sejukkan. Biarkan kuih betul-betul sejuk barulah di potong. Enak dimakan bersama kelapa parut.

 Sumber : Yatiememories

Tiada ulasan:

Catat Ulasan