Bahan-bahan
:
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1 cawan gula pasir halus
2 1/3 cawan santan @ (guna santan
kotak 200ml dan selebihnya tambah air biasa)
1 cawan air pandan (air dikisar
bersama 3 helai daun pandan dan tapiskan)
1 sudu besar air kapur sireh
1/2 sudu kecil garam
Sedikit pewarna hijau
**1/2 biji kelapa parut putihnya
sahaja dan sedikit garam halus, gaulkan rata dan boleh di makan bersama kaswi
pandan seri wangi.
Cara
Membuatnya :
1. Panaskan kukusan sementara
membancuh adunan kaswi.
2. Sapu sedikit minyak di
sekeliling loyang dan alaskan plastik. Jika menggunakan acuan kecil sapu bekas
acuan dengan sedikit minyak juga. Ketepikan dulu.
3. Campurkan tepung ubi dan
tepung gandum di dalam mangkuk besar.
4. Masukkan gula, garam, air
pandan dan santan. Gaul sebati.
5. Masukkan air kapur dan pewarna
hijau. Boleh juga diblender kesemuanya. Tuang ke dalam loyang yang telah dipanaskan.
6. Kukus selama 25-30 minit. Kalau
guna acuan kecil, masa mengukus adalah lebih pendek antara 15-20 minit.
7. Bila sudah masak, angkat dan
sejukkan. Biarkan kuih betul-betul sejuk barulah di potong. Enak dimakan
bersama kelapa parut.
Sumber : Yatiememories
Tiada ulasan:
Catat Ulasan