Bahan-bahan
:
2 biji telur
1 cawan gula pasir
1 cawan air
½ cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat
1 ½ cawan tepung gandum
Cara
Membuatnya :
1. Gula dihanguskan kemudian
dicampurkan dengan air. Sejukkan.
2. Di dalam blender masukkan
telur, susu, minyak dan marjerin. Kisar selama 3 minit.
3. Masukkan gula yang telah
disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisar lagi.
4. Akhir sekali, masukkan tepung
dan dikisar lagi sehingga sebati.
5. Kukus adunan tadi di dalam
loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit. Boleh juga
menggunakan acuan mangkuk plastik.
6. Sekiranya adunan nampak cair,
boleh tambahkan sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah di bahagian
bawahnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan