Selasa, 16 Julai 2013

Petua Mengharumkan Dapur

Ruang Dapur

Masalah dapur berbau kurang menyenangkan memang biasa dialami setiap orang. Masalah ini seringkali berlaku terutamanya selepas selesai menyiang ikan, daging dan ayam. Bagi mengatasi masalah ini, rebuskan beberapa keping kulit kayu manis bersama dengan bunga cengkih dan cuka biasa. Gunakan air rebusan itu untuk menyembur atau mengelap meja, cabinet, jubin dan singki di dapur anda. Insya-Allah bau hanyir dan bau-bau kurang menyenangkan akan hilang.

Sumber : Mingguan Wanita 

Khamis, 11 Julai 2013

Pelbagai Petua Berkaitan Kentang

Ubi Kentang

1. Untuk membakar kentang dengan lebih cepat, terlebih dulu masukkan kentang tersebut di dalam air garam selama 15 minit. Selepas itu barulah dibakar seperti biasa.

2. Usah simpan kentang bersama bawang. Kentang akan menjadi busuk dengan lebih cepat jika ditempatkan dalam satu bekas dengan bawang.

3. Kulit kentang jangan dibuang. Ia boleh digunakan untuk membersihkan cermin tingkap. Kemudian bilas dengan air biasa. Nah, tentu anda terkejut dengan hasilnya nanti.

Sumber : Mingguan Wanita
 

Petua Memotong Buah Kering Lebih Mudah

Sekiranya anda memang gemar menggunakan buah-buahan kering dalam makanan dan sebagainya, bolehlah mencuba petua ini. Bagi memudahkan kerja-kerja memotong buah kering ini, mula-mula masukkannya di dalam bahagian dingin beku (dalam peti sejuk). Biarkan selama setengah jam. Kemudian keluarkan dari peti sejuk. Semasa memotongnya, gunakan pisau yang telah direndam seketika di dalam air panas. Tentu tidak ada masalah. Selamat mencuba!

Sumber : Mingguan Wanita