Untuk mendapatkan biji
petai yang besar dan segar, ambil biji petai dan rendamkan ke dalam air garam
lalu dibiarkan semalaman. Keesokan harinya lihat perubahan petai tersebut.
Pasti anda akan berpuas hati dengan hasilnya.
Jumaat, 1 November 2013
Selasa, 15 Oktober 2013
Agar-Agar Kering
Bahan-bahan
:
1 tahil agar-agar bertali (37.5
gram)
1 kg gula pasir
Air yang disukat
Pewarna merah, hijau dan kuning
Cara
Membuatnya :
1. Pertama sekali, basuh
agar-agar bertali hingga bersih.
2. Masukkan agar-agar ini ke
dalam jug air. Tujuan memasukkan agar-agar ke dalam jug adalah untuk menyukat
kandungan agar-agar dan jumlah air yang perlu dimasukkan.
3. Tandakan kedudukan agar-agar
tersebut di jug. Contohnya jika agar-agar tersebut berada di tengah jug,
tandakan kedudukan tersebut.
4. Setelah itu, tuangkan
agar-agar ke dalam periuk.
5. Masukkan air sebanyak 2 kali
di mana kedudukan agar-agar yang ditanda pada jug tadi.
6. Rebus agar-agar bersama air
yang disukat sehingga mendidih dan hancur.
7. Apabila agar-agar telah hancur
semuanya, masukkan gula pasir.
8. Masak hingga mendidih dan
bolehlah tutup api.
9. Asingkan agar-agar kepada 4
bekas. Setiap bekas diwarnakan dengan warna yang berlainan. Hijau, kuning,
merah dan satu lagi dibiarkan putih.
10. Setelah sejuk dan keras bolehlah
dipotong. Jangan potong terlalu kecil kerana agar-agar akan mengecut selepas
kering.
11. Jemur agar-agar. Sesekali
balik-balikkan agar-agar supaya kering sekata. Jemur sehingga seminggu dan
agar-agar tidak melekat serta kering sepenuhnya.
Label:
Agar-Agar
Biskut Gajus Kak Ani
Bahan-bahan
:
1 cawan buttercup
1 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum
½ cawan tepung kastard
½ cawan biji gajus hancur (biji
gajus hendaklah dipanggang terlebih dahulu dan ditumbuk)
1 biji kuning telur
Biji gajus secukupnya untuk
hiasan (tidak perlu dipanggang)
Cara
Membuatnya :
1. Pukul buttercup dan gula halus
hingga kembang.
2. Masukkan serbuk gajus.
3. Masukkan tepung kastard dan
tepung gandum.
4. Gaulkan hingga menjadi doh
yang lembut.
5. Canai dan terapkan adunan
dengan acuan berbentuk buah gajus.
6. Sapu kuning telur dan letakkan
biji gajus dihujungnya.
7. Bakar hingga masak dan sedia
untuk dihidang.
Label:
Biskut
Langgan:
Catatan (Atom)