Isnin, 16 Jun 2014

Kek Oren Sunquick

Kek Oren Sunquick

Sumber Resipi :

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin @ 250gram
1 cawan gula kastor
6 biji telur
3 camca besar pati oren sunquick
Suku cawan susu sejat (evaporated creamer) @ 50ml
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar serbuk penaik (baking powder) @ 7gram


Cara Membuatnya:

1. Pukul marjerin bersama gula hingga kembang dan ringan.

2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus dipukul perlahan.

3. Masukkan pati oren dan susu sambil dikacau rata.

4. Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik sebanyak 2 hingga 3 kali.

5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga selesai.

6. Tuangkan ke dalam acuan berukuran 7 inci yang telah disapukan dengan marjerin.

7. Bakar dalam suhu 160 darjah Celcius selama 30-45 minit atau sehingga masak.

Isnin, 26 Mei 2014

Aiskrim Mangga

aiskrim mangga


Bahan-bahan :

2 biji buah mangga masak
Gula secukup rasa
Air masak


Cara Membuatnya :

1. Masukkan isi mangga, gula dan juga sedikit air ke dalam blender.

2. Kisar hingga isi mangga hancur dan tuangkan ke dalam bekas.

3. Campurkan air masak jika air mangga terlalu pekat dan kacaukan.

4. Tuangkan ke dalam plastik aiskrim dan ikat dengan kemas.

5. Bekukan di dalam peti sejuk. Sedia untuk dinikmati.

Jumaat, 16 Mei 2014

Air Bandung Selasih

Air Bandung Selasih

Air bandung mata kasih

Bahan-bahan :

Susu pekat manis
Gula
2 sudu besar biji selasih
Perisa ros
Air panas
Air masak
Ketul ais secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Mula-mula, rendam biji selasih di dalam air panas hingga kembang.

2. Bancuh air gula dan masukkan susu pekat manis secukupnya.

3. Masukkan juga perisa ros dan air masak.

4. Seterusnya, masukkan biji selasih yang telah ditoskan airnya.

5. Akhir sekali, masukkan ketul ais.

6. Sedia untuk dinikmati. Simple tapi amat menyegarkan.