Isnin, 16 Februari 2015

Agar-agar Santan Pandan

Agar-agar Santan Pandan

Agar-agar Santan Pandan

Bahan-bahan :

37.5 gram agar-agar
5 cawan air
Gula secukup rasa
6 helai daun pandan
3 cawan santan
1 biji telur
Pewarna hijau
Secubit garam


Cara Membuatnya :

1. Masak agar-agar bersama 4 cawan air sehingga hancur.

2. Masukkan gula dan biarkan gula larut.

3. Mesin daun pandan bersama 1 cawan air dan tapiskan.

4. Campurkan santan dengan air daun pandan, garam dan juga telur.

5. Kacau sebati dan masukkan campuran tersebut ke dalam agar-agar.

6. Letakkan juga sedikit pewarna hijau dan biarkan mendidih.

7. Tuangkan agar-agar ke dalam acuan.

8. Biarkan sejuk dan sedia untuk dinikmati.

Jumaat, 30 Januari 2015

Biskut Kerisik

Biskut Kerisik

Biskut Kerisik

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
1 ½ cawan gula halus
2 cawan kelapa parut putih (digoreng kuning)
2 biji telur
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung sagu (digoreng hingga ringan dan garing)


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin dengan gula sehingga kembang.

2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar lagi.

3. Masukkan kelapa parut dan gaul sebati.

4. Ayak tepung gandum dan tepung sagu.

5. Masukkan ke dalam adunan dan jika masih lembut tambahkan tepung lagi.

6. Uli sehingga mendapat adunan yang boleh dibentuk.

7. Canaikan doh dan tekan dengan acuan berbentuk bulan sabit.

8. Bakar di dalam ketuhar sehingga garing.

9. Sedia untuk dinikmati.

Rabu, 28 Januari 2015

Biskut Oat Nestum

Biskut Oat Nestum

Biskut Oat Nestum

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
¾ cawan gula halus
2 sudu besar susu pekat manis
1 biji telur
1 cawan oat
1 cawan Nestum
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanila


Cara Membuatnya :

1. Pukul gula dengan marjerin sehingga kembang dan ringan.

2. Masukkan esen vanila dan telur.

3. Masukkan oat dan Nestum.

4. Ayak tepung jagung dan tepung gandum.

5. Masukkan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.

6. Canaikan doh dan terap dengan acuan yang digemari.

7. Bakar di dalam ketuhar sehingga garing.

8. Sedia untuk dinikmati.