Rabu, 22 September 2010

Kek Biasa

Kek Biasa

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
1 cawan gula halus
5 biji telur ayam
1 sudu besar baking powder
1 sudu teh esen vanila
2 cawan tepung gandum


Cara Membuatnya : 

Ayak tepung gandum bersama baking powder. Putar marjerin dan gula hingga kembang.

Masukkan esen vanila dan telur sebiji demi sebiji. Putar hingga sebati.

Masukkan tepung gandum dan baking powder yang diayak bersama tadi.

Kacau hingga rata dan sebati. Sapu permukaan bekas kek dengan sedikit marjerin agar kek tidak melekat.

Bakar sehingga masak. Cucuk kek menggunakan lidi untuk memastikan kek sudah masak atau belum. Jika tiada sisa kek melekat pada lidi, bermakna kek tersebut sudah masak.

Sedia untuk dihidang.
 

Biskut Pasir

Biskut Pasir

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
4 cawan tepung ubi
1 cawan tepung jagung
2 cawan kelapa parut goreng (dibuang kulitnya)
1 ½ cawan gula halus
1 sudu teh esen vanila


Cara Membuatnya :

1. Gula dipukul dengan 1 cawan marjerin hingga kembang dan gebu.

2. Masukkan esen vanilla, kelapa goreng, tepung jagung dan tepung ubi.

3. Uli sehingga menjadi doh.

4. Terap dengan acuan yang disukai atau kebiasaannya acuan bulan sabit.

5. Bakar sehingga masak.

Biskut Buah Pinggang

Biskut Buah Pinggang


Bahan-bahan : 

1 buku buttercup atau 1 cawan marjerin
1 cawan gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
2 cawan tepung gandum
½ cawan tepung kastard
1 cawan tepung jagung
1 cawan roti merry (dihancurkan)
1 cawan cornflakes (dihancurkan)


Cara Membuatnya : 

1. Pukul gula dan buttercup hingga kembang.

2. Masukkan telur, esen vanilla dan dikacau rata.

3. Masukkan cornflakes, roti merry, kacau perlahan-lahan dan masukkan tepung.

4. Terap dengan acuan buah pinggang dan sapu telur dan tabur sedikit cornflakes hancur di atasnya.