Jumaat, 3 Ogos 2012

Apam Gula Hangus 2

Apam Gula Hangus Enak

Bahan-bahan :

2 biji telur
1 cawan gula pasir
1 cawan air
½ cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat
1 ½ cawan tepung gandum

Cara Membuatnya :

1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air. Sejukkan.

2. Di dalam blender masukkan telur, susu, minyak dan marjerin. Kisar selama 3 minit.

3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisar lagi.

4. Akhir sekali, masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.

5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik.

6. Sekiranya adunan nampak cair, boleh tambahkan sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah di bahagian bawahnya.

Selasa, 31 Julai 2012

Agar-agar Koko

Agar-agar Koko
Agar-agar Koko

Bahan-bahan :

24 gram agar-agar
2 sudu serbuk koko
½ cawan susu cair
5 sudu susu pekat
5 cawan air
Gula secukup rasa 

Cara Membuatnya : 

Masak agar-agar bersama 5 cawan air sehingga agar-agar hancur. Kemudian, masukkan gula secukup rasa dan juga serbuk koko. Hendaklah dikacau agar serbuk koko tidak berketul.

Seterusnya, masukkan susu cair dan juga susu pekat. Tunggu hingga mendidih dan bolehlah dipadamkan api.

Tapis dahulu kemudian barulah dituang di dalam bekas. Sejukkan.
 

Khamis, 26 Julai 2012

Agar-agar Santan Ros

Agar-agar Santan Ros

Bahan-bahan :

24 gram agar-agar (rendam sebentar)
Gula secukup rasa
3 ½ cawan air
2 cawan santan
1 biji telur
Pewarna ros
Secubit garam
2 helai daun pandan (disimpul)

Cara Membuatnya :

Rebus agar-agar bersama 3 ½ cawan air dan juga daun pandan sehingga mendidih dan agar-agar hancur. Masukkan gula secukup rasa.

Di dalam mangkuk, pukul sederhana telur, santan, pewarna ros, garam dan kacau sebati. Tapis dan masukkan dalam periuk berisi agar-agar tadi secara perlahan-lahan.

Biarkan agar-agar mendidih beberapa minit lagi (jangan kacau). Tutup api.

Tuangkan agar-agar ke dalam mangkuk atau acuan. Sejukkan hingga keras. Sedia untuk dihidang.