Bahan-bahan
:
24 gram agar-agar (rendam
sebentar)
Gula secukup rasa
3 ½ cawan air
2 cawan santan
1 biji telur
Pewarna ros
Secubit garam
2 helai daun pandan (disimpul)
2 helai daun pandan (disimpul)
Cara
Membuatnya :
Rebus agar-agar bersama 3 ½ cawan air dan juga daun pandan
sehingga mendidih dan agar-agar hancur. Masukkan gula secukup rasa.
Di dalam mangkuk, pukul sederhana
telur, santan, pewarna ros, garam dan kacau sebati. Tapis dan masukkan dalam
periuk berisi agar-agar tadi secara perlahan-lahan.
Biarkan agar-agar mendidih
beberapa minit lagi (jangan kacau). Tutup api.
Tuangkan agar-agar ke dalam
mangkuk atau acuan. Sejukkan hingga keras. Sedia untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan