Jumaat, 14 Jun 2013

Agar-agar Permata Ros


Agar-agar Permata Ros yang belum dipotong


Bahan A :


14 gram agar-agar bertali
3 cawan air
Gula secukup rasa
Dua helai daun pandan diikat
Pewarna merah atau esen ros


Bahan B :


30 gram agar-agar bertali
6 cawan air
1 cawan susu pekat manis
Dua helai daun pandan diikat
Gula secukup rasa


Cara Memasak Bahan A :


Rebus agar-agar bersama 3 cawan air hingga hancur. Masukkan juga daun pandan.

Setelah hancur, masukkan gula secukupnya dan juga sedikit pewarna merah. Tunggu hingga mendidih dan padamkan api.

Tuangkan agar-agar ke dalam bekas dan tunggu hingga agar-agar keras.

Apabila agar-agar telah keras. Potong agar-agar berbentuk dadu kecil-kecil. 

Masukkan agar-agar yang dipotong tadi ke dalam loyang. Langkah seterusnya ialah dengan memasak bahan B pula.


Cara Memasak Bahan B :


Masak agar-agar bersama 6 cawan air hingga hancur. Masukkan juga daun pandan agar lebih wangi.

Setelah itu, masukkan gula dan susu. Tunggu hingga mendidih. Tutup api dan tuangkan agar-agar susu ke dalam bahan A iaitu agar-agar yang dipotong dadu tadi.

Tunggu hingga agar-agar keras. Jika ingin agar-agar lebih cepat keras masukkan ke dalam peti sejuk.

Kemudian bolehlah dipotong untuk dihidang.
 

Agar-agar Permata Coklat Emulco


Bahan A :


14 gram agar-agar bertali
3 cawan air
Gula secukup rasa
Dua helai daun pandan diikat
Perisa dan pewarna coklat emulco


Bahan B :


30 gram agar-agar bertali
6 cawan air
1 cawan susu pekat manis
Dua helai daun pandan diikat
Gula secukup rasa


Cara Memasak Bahan A :


Rebus agar-agar bersama 3 cawan air hingga hancur. Masukkan juga daun pandan.

Setelah hancur, masukkan gula secukupnya dan juga sedikit coklat emulco. Tunggu hingga mendidih dan padamkan api.

Tuangkan agar-agar ke dalam bekas dan tunggu hingga agar-agar keras.

Apabila agar-agar telah keras. Potong agar-agar berbentuk dadu kecil-kecil. 

Masukkan agar-agar yang dipotong tadi ke dalam loyang. Langkah seterusnya ialah dengan memasak bahan B pula.


Cara Memasak Bahan B :


Masak agar-agar bersama 6 cawan air hingga hancur. Masukkan juga daun pandan agar lebih wangi.

Setelah itu, masukkan gula dan  susu. Tunggu hingga mendidih. Tutup api dan tuangkan agar-agar susu ke dalam bahan A iaitu agar-agar yang dipotong dadu tadi.

Tunggu hingga agar-agar keras. Jika ingin agar-agar lebih cepat keras masukkan ke dalam peti sejuk.

Kemudian bolehlah dipotong untuk dihidang.

Rabu, 12 Jun 2013

Popia Goreng



Bahan Untuk Inti :


Kulit popia
Tauge
Ubi sengkuang (dihiris memanjang)
Lobak merah (dihiris memanjang)
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
Sebiji telur
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk lada
Minyak (menumis)


Bahan Untuk Sos :


3 sudu besar cili yang sudah dikisar
Gula pasir (lebihkan)
Sedikit garam
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
Minyak (menumis)


Cara Membuat Inti :


Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan lobak merah dan ubi sengkuang.

Masukkan sedikit air dan garam secukup rasa.

Akhir sekali, masukkan tauge dan juga telur. Masak hingga sayuran lembut dan kering. Tutup api dan biarkan sejuk untuk seketika.

Kemudian bolehlah membentuk kuih popia dan goreng hingga garing.


Cara Membuat Sos :


Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih hingga naik bau.

Seterusnya, masukkan cili, gula dan garam. Tambahkan sedikit air agar cili dapat masak dengan baik.

Tunggu hingga betul-betul kering dan bolehlah dituang di atas popia yang telah digoreng tadi.