Agar-agar Permata Coklat Emulco

Jumaat, 14 Jun 2013

Agar-agar Permata Coklat Emulco


Bahan A :


14 gram agar-agar bertali
3 cawan air
Gula secukup rasa
Dua helai daun pandan diikat
Perisa dan pewarna coklat emulco


Bahan B :


30 gram agar-agar bertali
6 cawan air
1 cawan susu pekat manis
Dua helai daun pandan diikat
Gula secukup rasa


Cara Memasak Bahan A :


Rebus agar-agar bersama 3 cawan air hingga hancur. Masukkan juga daun pandan.

Setelah hancur, masukkan gula secukupnya dan juga sedikit coklat emulco. Tunggu hingga mendidih dan padamkan api.

Tuangkan agar-agar ke dalam bekas dan tunggu hingga agar-agar keras.

Apabila agar-agar telah keras. Potong agar-agar berbentuk dadu kecil-kecil. 

Masukkan agar-agar yang dipotong tadi ke dalam loyang. Langkah seterusnya ialah dengan memasak bahan B pula.


Cara Memasak Bahan B :


Masak agar-agar bersama 6 cawan air hingga hancur. Masukkan juga daun pandan agar lebih wangi.

Setelah itu, masukkan gula dan  susu. Tunggu hingga mendidih. Tutup api dan tuangkan agar-agar susu ke dalam bahan A iaitu agar-agar yang dipotong dadu tadi.

Tunggu hingga agar-agar keras. Jika ingin agar-agar lebih cepat keras masukkan ke dalam peti sejuk.

Kemudian bolehlah dipotong untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan