Popia Goreng

Rabu, 12 Jun 2013

Popia Goreng



Bahan Untuk Inti :


Kulit popia
Tauge
Ubi sengkuang (dihiris memanjang)
Lobak merah (dihiris memanjang)
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
Sebiji telur
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk lada
Minyak (menumis)


Bahan Untuk Sos :


3 sudu besar cili yang sudah dikisar
Gula pasir (lebihkan)
Sedikit garam
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
Minyak (menumis)


Cara Membuat Inti :


Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan lobak merah dan ubi sengkuang.

Masukkan sedikit air dan garam secukup rasa.

Akhir sekali, masukkan tauge dan juga telur. Masak hingga sayuran lembut dan kering. Tutup api dan biarkan sejuk untuk seketika.

Kemudian bolehlah membentuk kuih popia dan goreng hingga garing.


Cara Membuat Sos :


Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih hingga naik bau.

Seterusnya, masukkan cili, gula dan garam. Tambahkan sedikit air agar cili dapat masak dengan baik.

Tunggu hingga betul-betul kering dan bolehlah dituang di atas popia yang telah digoreng tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan