Bahan-bahan :
Umbut kelapa (dihiris nipis)
4 sudu besar cili kisar
3 sudu besar gula
3 sudu besar kerisik
3 sudu besar serbuk beras (beras digoreng
tanpa minyak hingga kekuningan dan dikisar halus)
Air asam jawa
Ikan bilis (digoreng dan
ditumbuk)
Garam secukup rasa
Cara Membuatnya :
Umbut kelapa dihiris nipis dan
direbus hingga lembut. Masukkan juga sedikit garam. Toskan airnya.
Masukkan cili kisar di dalam
bekas. Campurkan juga dengan kerisik, air asam jawa, serbuk beras, ikan bilis,
gula dan garam secukup rasa. Kacau hingga sebati.
Setelah itu, masukkan umbut
kelapa yang telah ditoskan airnya. Gaulkan kesemuanya hingga sekata.
Sedia untuk dihidang.
salam..
BalasPadambestnya kerabu umbut kelapa..nampak selera tengok..