Bahan-bahan :
1 bungkus kulit popia
1 cawan Nestum
1 cawan susu tepung
Sedikit gula (jika perlu)
Tepung gandum (melekatkan kulit
popia)
Sedikit air
Minyak untuk menggoreng
Cara Menggulung Kulit Popia :
1. Bancuh tepung gandum bersama
sedikit air sebagai gam kulit popia.
2. Ambil sekeping kulit popia, gulung
dengan menggunakan chop stick dan jika tiada straw atau lidi juga boleh
digunakan.
3. Gulung kulit popia dan di hujung
kulit popia gamkan dengan bancuhan tepung gandum tadi.
4. Selepas semuanya siap
digulung, bolehlah digunting mengikut citarasa kesukaan anda. Lebih baik
digunting menyerong kerana nestum boleh menyerap masuk ke dalam kulit popia.
5. Apabila siap digunting,
bolehlah digoreng hingga kekuningan dan jangan sampai garing kehitaman kerana
kuih akan menjadi tidak cantik dan menjejaskan rasanya.
Cara Membuat Adunan Nestum :
1. Blender nestum bersama susu
tepung. Jika anda inginkan lebih manis, bolehlah blender bersama sedikit gula. Kisar
hingga halus dan gebu.
2. Apabila kulit popia yang
digoreng telah sejuk, salutkan dengan adunan nestum ini.
3. Sedia untuk dihidang. Sesuai
untuk majlis kenduri, perayaan dan juga untuk dimakan hari-hari.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan