Sabtu, 7 Mei 2016

Air Bandung Cincau + Kembang Semangkuk + Getah Anggur

Air Bandung Cincau + Kembang Semangkuk + Getah Anggur

Air Bandung Cincau + Kembang Semangkuk + Getah Anggur
Bahan-bahan :

Sirap rose
Gula
Susu pekat manis
Cincau (dipotong)
Kembang semangkuk
Getah anggur
Air panas
Ketul ais


Cara Membuatnya :

1. Rendam getah anggur dan kembang semangkuk dalam air panas hingga kembang.

2. Bancuh sedikit air gula, masukkan susu pekat manis secukupnya.

3. Seterusnya, masukkan sirap rose dan kacau hingga sebati.

4. Kemudian, masukkan cincau yang telah dipotong kecil.

5. Masukkan juga kembang semangkuk dan getah anggur bersama air rendamannya.

6. Akhir sekali, masukkan ketul ais dan sedia untuk diminum.

Kek Pisang Coklat

kek pisang coklat

kek pisang coklat

Bahan A :

5 biji pisang berangan @ emas
4 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 sudu teh esen vanila

Bahan B :

1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Bahan C :

½ cawan serbuk koko


Cara Membuatnya :

1. Kisar semua bahan A dengan blender dan tuang ke dalam sebuah mangkuk besar.

2. Ayak bahan B dan campurkan dengan bahan A. Kacau hingga sebati.

3. Asingkan setengah adunan ke dalam sebuah mangkuk.

4. Masukkan serbuk koko ke dalam satu adunan dan kacau.

5. Lapiskan adunan kek secara berselang-seli mengikut kreativiti sendiri.

6. Bakar sehingga masak selama 45 minit atau mengikut ketuhar masing-masing.

7. Sedia untuk dinikmati bersama keluarga.

Sabtu, 26 Mac 2016

Kek Mentega Strawberi Coklat

Kek Mentega Strawberi Coklat

Kek Mentega Strawberi Coklat

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
1 cawan gula halus
5 biji telur
1 sudu besar susu pekat manis
2 cawan tepung berserbuk penaik
Strawberi emulco
Serbuk koko


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin bersama gula halus sehingga kembang.

2. Masukkan susu pekat manis dan pukul hingga sekata.

3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.

4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga adunan sekata.

5. Asingkan adunan kepada dua bahagian.

6. Satu bahagian diletakkan strawberi emulco dan satu lagi masukkan serbuk koko.

7. Sapukan bekas acuan dengan sedikit marjerin.

8. Letakkan sesudu adunan secara berselang-seli atau mengikut kreativiti sendiri.

9. Bakar adunan sehingga masak dan sedia untuk dinikmati.