Sabtu, 24 September 2016

Cara Membuat Jus dan Jem Roselle

kordial roselle

Bahan Untuk Membuat Jus @ Kordial Roselle :


30 biji roselle (kopek kelopak,  buang biji dan cuci bersih)
2 liter air
5 cawan gula kasar


Cara Membuat Jus @ Kordial Roselle :


1. Masukkan kelopak roselle yang telah dicuci bersih ke dalam periuk bersama air.

2. Panaskan atas api dan masukkan gula, gaulkan sehingga gula cair.

3. Biarkan menggelegak dan renehkan selama 20 minit dengan api sederhana.

4. Tutup api dan tapiskan air roselle.

5. Tinggalkan sedikit air untuk dikisar bersama kelopak bunga tadi untuk dibuat jem.

6. Biarkan sejuk disuhu bilik baru disimpan dalam botol yang sesuai.

7. Jika hendak membancuhnya, hanya masukkan sedikit air dan ketul ais secukupnya.


jem roselle

Bahan Untuk Membuat Jem Roselle


Kelopak roselle yang direbus tadi bersama sedikit airnya.
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar air


Cara Membuat Jem Roselle :


1. Kisarkan kulit roselle yang ditoskan tadi sehingga lumat.

2. Tuang dalam kuali, panaskan roselle sehingga sedikit kering.

3. Bancuh tepung jagung bersama 4 sudu besar air. Kacau hingga sekata.

4. Tuang adunan tepung jagung tadi supaya adunan lebih pekat.

5. Gaul sebati dan renehkan dalam 10 minit.

6. Simpan dalam balang kaca dan sejukkan dalam peti sejuk.

7. Boleh disapu pada roti atau membuat filling untuk pelbagai hidangan.

Ahad, 18 September 2016

Kek Mentega Pandan Coklat

Kek Mentega Pandan Coklat

Kek Mentega Pandan Coklat

Kek Mentega Pandan Coklat

Bahan-bahan :

1 cawan buttercup @ marjerin
1 cawan gula halus (kurangkan 2 sudu besar)
5 biji telur
2 sudu besar susu pekat manis
2 cawan tepung kek @ tepung naik sendiri
Pandan emulco
Serbuk koko secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin bersama gula halus sehingga kembang.

2. Masukkan susu pekat manis dan pukul hingga sekata.

3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.

4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga adunan sekata.

5. Asingkan adunan kepada dua bahagian.

6. Satu bahagian diletakkan pandan emulco dan satu lagi masukkan serbuk koko.

7. Sapukan bekas acuan dengan sedikit marjerin.

8. Letakkan sesudu adunan secara berselang-seli atau mengikut kreativiti sendiri.

9. Bakar adunan sehingga masak dan sedia untuk dinikmati.

Sabtu, 17 September 2016

Biskut Nestum Susu

Biskut Nestum Susu

Biskut Nestum Susu

Biskut Nestum Susu

Bahan-bahan :

250 gram buttercup
¾ cawan gula aising
2 cawan nestum
2 sudu besar serbuk koko
2 cawan tepung gandum


Bahan B :

Gula aising secukupnya
Susu tepung secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Pukul buttercup dan gula sehingga sebati
.
2. Masukkan serbuk koko dan gaul sebati.

3. Masukkan nestum, gaul lagi dan akhir sekali masukkan tepung.

4. Gaul sehingga menjadi doh dan tekan dengan acuan yang disukai.

5. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 10-15 minit.

6. Selepas ia sejuk golekkan biskut dengan bahan B.

Biskut Cornflakes Kak Ju

Resipi Biskut Cornflakes Kak Ju

Resipi Biskut Cornflakes Kak Ju

Resipi Biskut Cornflakes Kak Ju

Bahan-bahan :

1 cawan buttercup @ marjerin
¾ cawan gula aising
2 cawan cornflakes yang dikisar
1 sudu teh esen vanila
1 cawan tepung jagung
½ cawan tepung gandum
Gula manik
Putih telur


Cara Membuatnya :

1. Pukul buttercup bersama gula sehingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan kacau lagi.

3. Masukkan tepung jagung dan tepung gandum.

3. Masukkan sedikit demi sedikit dan jika sudah keras jangan habiskan.

4. Jika masih lembut tambahkan tepung jagung lagi.

5. Uli hingga menjadi doh dan terap dengan acuan yang disukai.

6. Letakkan putih telur di atasnya dan taburkan gula manik.

7. Bakar di dalam ketuhar hingga masak.

Khamis, 7 Julai 2016

Tat Nanas Nyonya

Tat Nanas Nyonya

Tat Nanas Nyonya

Tat Nanas Nyonya

Bahan-bahan :

300 gram mentega
130 gram marjerin
600 gram tepung halus (superfine)
100 gram gula aising
80 gram tepung susu
30 gram tepung kastard
1 biji telur
Inti jem nanas secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin, mentega dan gula aising hingga lembut dan kembang.

2. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

3. Masukkan tepung superfine, tepung kastard dan susu tepung. Gaul sebati.

4. Ambil sedikit doh dan masukkan dalam pencetak kuih tat gulung. Paipkan.

5. Ambil sesudu kecil inti dan letak di atas doh. Gulung kemas.

6. Sapu kuning telur di atas gulungan kuih.

7. Bakar pada suhu 170-180 oC selama 20 minit @ hingga tat kekuningan.

Biskut Gajus Pandan Emulco

Biskut Gajus Pandan Emulco

Biskut Gajus Pandan Emulco

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
¾ cawan gula halus
100 gram kacang gajus (dipanggang dan ditumbuk)
½ cawan Nestum
1 cawan tepung halus superfine
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
Pandan emulco secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin bersama gula halus sehingga kembang.

2. Masukkan pandan emulco, nestum dan kacang gajus.

3. Masukkan  tepung halus superfine sedikit demi sedikit.

4. Masukkan juga tepung jagung dan tepung gandum.

5. Uli hingga menjadi doh.

6. Terap dengan acuan yang disukai.

7. Hiaskan dengan manik warna-warni.

8. Bakar sehingga masak dan sedia untuk dihidang.

Biskut Milo

Biskut Milo

Biskut Milo

Bahan-bahan :

1 cawan buttercup
¾ cawan gula halus
1 cawan milo
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanila


Cara Membuatnya :

1. Pukul buttercup bersama gula sehingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan juga milo.

3. Masukkan tepung jagung dan tepung gandum.

4. Jika masih lembut boleh masukkan tepung jagung.

5. Uli hingga menjadi doh.

6. Tekan dengan menggunakan acuan tart.

7. Letakkan manik warna-warni secukupnya.

8. Bakar sehingga masak dan sedia untuk dihidang.

Sabtu, 4 Jun 2016

Agar-agar Cendol Susu

Agar-agar Cendol Susu

Agar-agar Cendol Susu

Agar-agar Cendol Susu

Agar-agar Cendol Susu

Bahan Untuk Lapisan Bawah :

12 gram agar-agar
Cendol
½ tin susu cair
Gula secukup rasa
Secubit garam
Daun pandan (disimpul)


Bahan Untuk Lapisan Atas :

12 gram agar-agar
6 sudu besar gula merah
½ tin susu cair
Gula secukup rasa
Sedikit garam
4 helai daun pandan (disimpul)


Cara Membuat Lapisan Bawah :

1. Masak agar-agar bersama 2 ½ mug air hingga agar-agar larut.

2. Letakkan juga daun pandan supaya lebih wangi.

3. Kemudian, masukkan gula secukup rasa dan secubit garam.

4. Masukkan ½ tin susu cair dan biarkan hingga mendidih. Tutup api.

5. Letakkan cendol di dalam acuan dan tuangkan agar-agar susu di atasnya.

6. Biarkan hingga agar-agar agak keras.


Cara Membuat Lapisan Atas :

1. Rebus agar-agar bersama 2 mug air dan daun pandan hingga agar-agar larut.

2. Sementara menunggu agar-agar larut, masak gula merah bersama ½ mug air.

3. Masak hingga gula merah larut dan tapiskan.

4. Apabila agar-agar telah hancur, masukkan gula merah yang ditapis tadi.

5. Masukkan juga  gula pasir dan sedikit garam supaya rasa lemak.

6. Kemudian masukkan susu cair yang lebih tadi.

7. Biarkan mendidih dan tutup api.

8. Kemudian tuang agar-agar gula merah di atas lapisan agar-agar susu.

9. Biarkan ia keras sepenuhnya dan sedia untuk dihidang.

Sabtu, 7 Mei 2016

Kuih Cucur Kacang Kak Ju

Kuih Cucur Kacang Kak Ju

Bahan-bahan :

Kacang hijau (direndam dan direbus)
Kelapa parut secukupnya
Gula secukup rasa
Segenggam tepung gandum
Tepung goreng ranggup (bukan jenama Adabi)
Sedikit garam


Cara Membuatnya :

1. Basuh dan rendam kacang hijau semalaman.

2. Toskan airnya dan masukkan air baru dan rebus sehingga empuk.

3. Pastikan air betul-betul kering, boleh masukkan gula secukup rasa.

4. Seterusnya, masukkan kelapa parut dan tepung gandum.

5. Kacau hingga semuanya sebati dan kering.

6. Ambil sedikit doh dan ratakan.

7. Tekan menggunakan cawan untuk mendapatkan bentuk bulat yang cantik.

8. Bancuh tepung goreng ranggup dengan air dan sedikit garam.

9. Celupkan doh dan goreng menggunakan minyak yang panas.

10. Goreng hingga keemasan dan sedia untuk dihidang.


Nota : 

Tepung goreng ranggup adalah tepung yang biasa digunakan untuk menggoreng goreng pisang.

Air Bandung Cincau + Kembang Semangkuk + Getah Anggur

Air Bandung Cincau + Kembang Semangkuk + Getah Anggur

Air Bandung Cincau + Kembang Semangkuk + Getah Anggur
Bahan-bahan :

Sirap rose
Gula
Susu pekat manis
Cincau (dipotong)
Kembang semangkuk
Getah anggur
Air panas
Ketul ais


Cara Membuatnya :

1. Rendam getah anggur dan kembang semangkuk dalam air panas hingga kembang.

2. Bancuh sedikit air gula, masukkan susu pekat manis secukupnya.

3. Seterusnya, masukkan sirap rose dan kacau hingga sebati.

4. Kemudian, masukkan cincau yang telah dipotong kecil.

5. Masukkan juga kembang semangkuk dan getah anggur bersama air rendamannya.

6. Akhir sekali, masukkan ketul ais dan sedia untuk diminum.

Kek Pisang Coklat

kek pisang coklat

kek pisang coklat

Bahan A :

5 biji pisang berangan @ emas
4 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 sudu teh esen vanila

Bahan B :

1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Bahan C :

½ cawan serbuk koko


Cara Membuatnya :

1. Kisar semua bahan A dengan blender dan tuang ke dalam sebuah mangkuk besar.

2. Ayak bahan B dan campurkan dengan bahan A. Kacau hingga sebati.

3. Asingkan setengah adunan ke dalam sebuah mangkuk.

4. Masukkan serbuk koko ke dalam satu adunan dan kacau.

5. Lapiskan adunan kek secara berselang-seli mengikut kreativiti sendiri.

6. Bakar sehingga masak selama 45 minit atau mengikut ketuhar masing-masing.

7. Sedia untuk dinikmati bersama keluarga.

Sabtu, 26 Mac 2016

Kek Mentega Strawberi Coklat

Kek Mentega Strawberi Coklat

Kek Mentega Strawberi Coklat

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
1 cawan gula halus
5 biji telur
1 sudu besar susu pekat manis
2 cawan tepung berserbuk penaik
Strawberi emulco
Serbuk koko


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin bersama gula halus sehingga kembang.

2. Masukkan susu pekat manis dan pukul hingga sekata.

3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.

4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga adunan sekata.

5. Asingkan adunan kepada dua bahagian.

6. Satu bahagian diletakkan strawberi emulco dan satu lagi masukkan serbuk koko.

7. Sapukan bekas acuan dengan sedikit marjerin.

8. Letakkan sesudu adunan secara berselang-seli atau mengikut kreativiti sendiri.

9. Bakar adunan sehingga masak dan sedia untuk dinikmati.

Isnin, 14 Mac 2016

Nasi Briyani Simple

Nasi Briyani Simple

Nasi Briyani Simple

Bahan-bahan :

2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 bungkus perencah nasi briyani Maggi
200 gram ayam (dipotong kecil)
3 cawan beras
Garam secukup rasa
Lobak merah (dipotong halus)
Kacang dalam tin
Cili hidup (potong)
Air secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Tumis bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis.

2. Tumiskan juga bawang merah dan bawang putih hingga wangi dan keperangan.

3. Kemudian masukkan perencah nasi briyani Maggi.

4. Masak hingga naik bau.

5. Masukkan ayam dan garam secukup rasa.

6. Biarkan ayam masak sedikit.

7. Seterusnya, masukkan air dan juga beras. Masak nasi seperti biasa.

8. Apabila sudah mendidih dan agak kering, masukkan lobak merah dan kacang.

9. Jika mahu lebih pedas, boleh juga masukkan cili potong.

10. Biarkan hingga nasi masak sepenuhnya dan sedia untuk dihidang.

Ahad, 13 Mac 2016

Kek Marble Coklat Radziah Radzi

Kek Marble Coklat

Kek Marble Coklat
Sumber Resipi :
Radziah Radzi

Bahan-bahan :

1 cawan mentega @ planta
1 cawan gula halus
4 biji telur
2 cawan tepung naik sendiri (self raising)
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar ovellate
1 sudu besar coklat emulco
1 sudu besar serbuk koko


Cara Membuatnya :

1. Putar mentega bersama gula sampai kembang dan gebu.

2. Masukkan  esen vanila dan ovellate kacau sebati.

3. Kemudian masukkan telur satu persatu. Putar lagi sampai betul-betul kembang.

4. Masukkan tepung sikit demi sedikit sehingga habis.

5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian.

6. Bahagian coklat masukkan coklat emulco dan serbuk koko. 

7. Sapukan loyang dengan marjerin. Letak adunan sesudu demi sesudu berselang seli.

8. Akhir sekali, buat corak di atasnya mengikut kreativiti masing-masing.

9. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama lebih kurang 45 minit.

10. Cucuk dengan lidi dan kalau tidak melekat bermakna kek sudah masak.


Nota :

1. Kalau guna tepung gandum perlu tambah 1 sudu teh baking powder dan diayak.

2. Jika tiada coklat emulco, boleh masukkan serbuk koko lebih sedikit.

Ahad, 28 Februari 2016

Bubur Kacang Merah

Bubur Kacang Merah

Bubur Kacang Merah

Bahan-bahan :

Kacang merah
Susu cair atau santan pekat
Gula secukup rasa
Dua helai daun pandan (disimpul)
Sedikit garam


Cara Membuatnya :

1. Basuh dan rendam kacang merah semalaman.

2. Rebus kacang merah hingga empuk.

3. Masukkan gula secukup rasa.

4. Kemudian masukkan susu cair dan juga daun pandan.

5. Jika terlalu pekat boleh tambahkan air.

6. Letakkan sedikit garam agar ada rasa lemak.

7. Masak sehingga mendidih dan tutup api.

8. Sedia untuk dihidang.