Bahan-bahan
:
Kacang hijau (direndam dan
direbus)
Kelapa parut secukupnya
Gula secukup rasa
Segenggam tepung gandum
Tepung goreng ranggup (bukan
jenama Adabi)
Sedikit garam
Cara
Membuatnya :
1. Basuh dan rendam kacang hijau semalaman.
2. Toskan airnya dan masukkan air
baru dan rebus sehingga empuk.
3. Pastikan air betul-betul
kering, boleh masukkan gula secukup rasa.
4. Seterusnya, masukkan kelapa
parut dan tepung gandum.
5. Kacau hingga semuanya sebati
dan kering.
6. Ambil sedikit doh dan ratakan.
7. Tekan menggunakan cawan untuk
mendapatkan bentuk bulat yang cantik.
8. Bancuh tepung goreng ranggup
dengan air dan sedikit garam.
9. Celupkan doh dan goreng
menggunakan minyak yang panas.
10. Goreng hingga keemasan dan
sedia untuk dihidang.
Nota :
Tepung goreng ranggup
adalah tepung yang biasa digunakan untuk menggoreng goreng pisang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan