Jumaat, 26 November 2021

Roti Italiano Cheese









Bahan Untuk Roti : 

200 gram air 

1 sudu kecil garam 

1 biji telur gred B (48 - 50 gram telur)

80 gram gula

1 sudu kecil tepung ubi kentang

1 sudu besar susu tepung

30 gram marjerin

30 gram shortening

500 gram tepung high protein

10 gram krim pelembut @ k-fine

11 gram yis


Bahan Lain :

Susu full cream @ susu cair @ air

Sosej (bakar dahulu)

Cheese parmesan

Keju cheddar (slice)

Daun sup (dihiris)

 

Cara Membuatnya :

1. Masukkan semua bahan roti ke dalam bread maker, uli selama 30 minit. 

2. Jika uli tangan, uli selama sejam tanpa henti. 

3. Timbang doh sebanyak 60 gram, buat bulat sampai cantik dan licin. 

4. Tekan doh memanjang, lipat kiri dan kanan pergi ke tengah. 

5. Kemudian cantumkan bahagian kiri dengan kanan, kelim bagi rapat. 

6. Tuang susu full cream dalam bekas, celupkan separuh doh roti pada susu.

7. Kemudian gelekkan pula pada cheese parmeson. Letak doh roti dalam papercup. 

8. Tunggu hingga doh kembang. Bakar pada suhu 180oC selama 15 minit. 

9. Bila roti sudah masak, belah bahagian tengah roti tersebut. 

10. Letakkan cheese slice dan selitkan sosej di tengah. 

11. Sosej hendaklah dibakar terlebih dahulu pada suhu 160oC selama 5 minit. 

12. Kemudian letakkan sos cili, mayonis serta taburkan daun sup. 

13. Sedia untuk dinikmati bersama keluarga tersayang.

 

Sabtu, 4 September 2021

Snow Cheese Cake @ Kek Keju Salji

 

 





Bahan-bahan Kek :

5 biji telur gred A

80 gram gula kastor

100 gram tepung gandum

50 gram tepung jagung

1 sudu kecil esen vanilla

1 sudu besar baking powder

50 gram susu full cream

1 sudu besar ovallet

80 gram minyak jagung

 

Topping Cheese :

250 gram cream cheese

120 gram susu pekat

30 gram whipping cream

Cheese cheddar (diparut)

 

Barang Lain :

Loyang saiz 8

Baking paper

 

Cara Membuat Kek :

1. Ayak tepung gandum bersama tepung jagung dan baking powder. Ketepikan.

2. Putar telur dan juga gula kastor hingga kembang dan gebu.

3. Masukkan avallet dan putar lagi bagi kembang.

4. Masukkan esen vanilla dan susu full cream.

5. Kemudian masukkan campuran tepung yang telah diayak tadi. Putar bagi sebati.

6. Ambil sedikit adunan dan masukkan dalam mangkuk.

7. Tuangkan minyak ke dalam adunan mangkuk tadi. Kacau sampai sebati.

8. Tuangkan adunan yang dikacau dengan minyak ke dalam adunan kek tadi.

9. Kacau perlahan dengan menggunakan senduk hingga semuanya sebati.

10.  Lapik loyang dengan baking paper di bawah dan tepi loyang. Tuangkan kek ke dalam loyang.

11. Untuk elak kek dari berongga, hentak kek dengan perlahan. Ambil lidi dan kacaukan agar tidak berongga di tengah.

12. Panaskan ketuhar terlebih dahulu, bakar pada suhu 140 selama 30 minit atau mengikut ketuhar masing-masing.

 

Cara Membuat Topping Cheese :

1. Putarkan cream cheese dahulu sehingga kembang.

2. Masukkan susu pekat dan juga whipping cream.

3. Putar lagi hingga semuanya sekata.

4. Masukkan ke dalam piping bag.

 

Cara Mendeko Kek :

1. Apabila kek sudah masak, terus keluarkan kek dari loyang.

2. Kemudian sejukkan terlebih dahulu.

3. Potong kek kepada dua bahagian.

4. Ambil topping cheese, piping dan ratakannya. Tutup kek kembali.

5. Kemudian salutkan kek dengan cream cheese tadi juga.

6. Masukkan sekejap dalam peti ais agar cream agak keras.

7. Kemudian, taburkan dengan parutan cheese cheddar di sekeliling kek.

8. Sejukkan dalam peti sejuk dan sedia untuk dinikmati.

 

Isnin, 19 Julai 2021

Tart Cadbury Melting Azlina Ina




 


Bahan-bahan :

250 gram butter @ marjerin

4 sudu besar susu pekat @ gula halus

2 sudu besar minyak sapi ghee (jika ada)

2 biji kuning telur (jika ada)

Sedikit pewarna kuning

4 sudu besar susu tepung

Sedikit esen vanila

2 sudu besar tepung jagung

2 sudu besar tepung kastard

3 - 4 cawan tepung gandum (ikut lembut)

Coklat Cadbury secukupnya (3 bar coklat dipotong kepada 4 bahagian)

 

Cara Membuatnya : 

1. Masukkan butter, susu pekat, minyak sapi dan juga kuning telur dalam bekas. 

2. Kacau menggunakan senduk hingga sebati. 

3. Tambahkan sedikit pewarna kuning, susu tepung dan esen vanila. 

4. Masukkan tepung jagung dan tepung kastard.

5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang cantik. 

6. Tekan doh dengan acuan tart dan letakkan coklat Cadbury di tengahnya. 

7. Sapukan kuning telur di atas permukaan biskut. 

8. Panaskan ketuhar, bakar pada suhu 170 selama 25 minit atau sampai keperangan.