Bahan Untuk Roti :
200 gram air
1 sudu kecil garam
1 biji telur gred B (48 - 50 gram telur)
80 gram gula
1 sudu kecil tepung ubi kentang
1 sudu besar susu tepung
30 gram marjerin
30 gram shortening
500 gram tepung high protein
10 gram krim pelembut @ k-fine
11 gram yis
Bahan Lain :
Susu full cream @ susu cair @ air
Sosej (bakar dahulu)
Cheese parmesan
Keju cheddar (slice)
Daun sup (dihiris)
Cara Membuatnya :
1. Masukkan semua bahan roti ke dalam bread maker, uli selama 30 minit.
2. Jika uli tangan, uli selama sejam tanpa henti.
3. Timbang doh sebanyak 60 gram, buat bulat sampai cantik dan licin.
4. Tekan doh memanjang, lipat kiri dan kanan pergi ke tengah.
5. Kemudian cantumkan bahagian kiri dengan kanan, kelim bagi rapat.
6. Tuang susu full cream dalam bekas, celupkan separuh doh roti pada susu.
7. Kemudian gelekkan pula pada cheese parmeson. Letak doh roti dalam papercup.
8. Tunggu hingga doh kembang. Bakar pada suhu 180oC selama 15 minit.
9. Bila roti sudah masak, belah bahagian tengah roti tersebut.
10. Letakkan cheese slice dan selitkan sosej di tengah.
11. Sosej hendaklah dibakar terlebih dahulu pada suhu 160oC selama 5 minit.
12. Kemudian letakkan sos cili, mayonis serta taburkan daun sup.
13. Sedia untuk dinikmati bersama keluarga tersayang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan