Bread Bowl Mushroom Soup

Ahad, 28 November 2021

Bread Bowl Mushroom Soup

Resipi Bread Bowl Mushroom Soup

Resipi Bread Bowl Mushroom Soup

Resipi Bread Bowl Mushroom Soup

Resipi Bread Bowl Mushroom Soup

Resipi Bread Bowl Mushroom Soup

Resipi Bread Bowl Mushroom Soup

Resipi Bread Bowl Mushroom Soup

Resipi Bread Bowl Mushroom Soup

Resipi Bread Bowl Mushroom Soup

Resipi Bread Bowl Mushroom Soup

Resipi Bread Bowl Mushroom Soup

Bahan Asas Roti : 

210 gram air sejuk (air biasa + ais ketul) 

1 biji telur gred B 

100 gram gula castor 

1 sudu kecil garam

100 gram marjerin

10 gram k-fine @supercream

2 sudu besar susu tepung

500 gram tepung roti

1 paket yis (11g)

 

Sapuan Atas Doh :

2 sudu besar serbuk koko

2 sudu besar tepung beras

5 sudu besar air

 

Bahan Mushroom Soup :

3 sudu besar butter

3 ulas bawang putih (cincang)

1 labu bawang holland (potong dadu)

150 gram cendawan butang (dicincang)

150 gram cendawan shitake (dicincang)

150 gram cendawan tiram (dicincang)

1500 ml air

6 sudu besar tepung gandum

2 ketul kiub pati ayam @ rebusan ayam

500 ml susu segar @ 250 ml cooking cream

1 sudu kecil serbuk lada hitam

1 sudu kecil serbuk parsley @ oregano (daun parsley yang kering)

Garam secukupnya

 

Cara Membuat Roti :

1. Masukkan air sejuk, telur, gula, garam, marjerin dalam breadmaker.

2. Masukkan juga pelembut roti k-fine, susu tepung, tepung roti dan akhir sekali yis.

3. Pastikan masuk cecair dahulu baru masukkan bahan kering.

4. Uli selama 30 minit.

5. Timbang doh seberat 200 gram, rounding doh sampai licin dan cantik.

6. Buat bentuk bulat dan tekan sedikit untuk jadikan mangkuk.

7. Biar doh selama 10 minit, bagi kembang sedikit.

 

Cara Membuat Sapuan Atas Doh :

1. Campurkan serbuk koko, tepung beras dan juga air.

2. Kacau hingga sebati. Sapuan tidak boleh terlalu pekat atau terlalu cair.

3. Tambah lagi air jika bancuhan terlalu pekat.

4. Sapukan atas doh roti menggunakan berus.

5. Rehatkan lagi selama 20 – 30 minit hingga kembang.

6. Bakar pada suhu 160oC selama 15 minit.

 

Cara Membuat Mushroom Soup :

1. Panaskan butter, tumis bawang putih dan bawang holland hingga berbau wangi.

2. Masukkan cendawan butang, cendawan shitake, dan cendawan tiram.

3. Kacau hingga cendawan layu atau masak.

4. Tutup api dan biarkan sejuk.

5. Bancuh tepung gandum bersama 500ml air. Kacau bagi sebati.

6. Blend bahan yang ditumis tadi bersama bancuhan tepung gandum hingga hancur.

7. Masukkan dalam periuk, campurkan dengan air biasa 1 liter.

8. Letakkan kiub pati ayam atau rebusan ayam.

9. Masukkan juga serbuk lada hitam, serbuk parsley dan garam.

10. Akhir sekali masukkan susu segar @ cooking cream.

11. Masak sampai mendidih dan pekat.

12. Biarkan roti sejuk dahulu baru potong menggunakan pisau bergerigi.

13. Korek isi roti menggunakan sudu dan letakkan mushroom soup.

14. Sedia untuk dinikmati.

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan