Ahad, 20 Disember 2015

Petua Sayur Tahan Lebih Lama


Zaman ini bahan memasak dibeli bukan setiap hari, tetapi dibeli untuk stok seminggu sekali. Ketika inilah kita berdepan dengan masalah tidak tahan lama terutama sayur dan ikan yang mudah bertindakbalas jika tidak disimpan dengan baik. Petua menjaga kesegaran sayur ini mungkin pilihan terbaik untuk anda.

Bahan yang diperlukan :

Sayur
Plastik pembungkus aluminium (contoh plastik pembungkus keropok mini dan oat)
Gunting
Tisu

Cara Membuat Sayur Tahan Lebih Lama :

1. Gunting bahagian atas plastik pembungkus aluminium.
2. Lap dan bersihkan permukaan dalamnya.
3. Kemudian masukkan sayur di dalamnya.
4. Lipat kemas dan simpan di dalam peti ais.

Petua Segarkan Aroma di dalam Ketuhar


Kegunaan ketuhar gelombang mikro yang pelbagai seperti memanggang ayam, membakar kek dan biskut, merebus sayur dan sebagainya menjadikan bau ketuhar anda tidak enak baunya. Cubalah petua ringkas ini untuk membangkitkan kesegarannya.

Cara Memberi Kesegaran Aroma di dalam Ketuhar :

1. Potong dua lemon dan masukkan ke dalam air atau tuangkan sedikit air diatasnya.

2. Masukkan ke dalam ketuhar dan tekan suis pasang dan biarkan selama satu minit atau sehingga ketuhar panas.

3. Ambil lemon dan perahkan jusnya ke dalam bekas yang berisi air suam.

4. Keluarkan dulang dan cuci bersih. Gunakan kain dan lap bersih.

5. Cuci bahagian dalam dengan jus tersebut.

Petua Masak Telur Rebus

telur rebus

Sesetengah orang tidak tahu mengagak bilakah telur yang direbus masak dan sudah sedia diangkat dari atas api. Apa kata anda cuba resipi ini.

Bahan yang diperlukan :

Telur
Tisu
Air
Beras

Cara Memasak Telur Rebus :

1. Lapkan telur dan kemudian rebus di dalam periuk.
2. Masukkan juga sedikit beras dan biarkan hingga beras masak.
3. Tutup api dan telur bolehlah diangkat.

Petua Daun Kari Tahan Lebih Lama

daun kari

Daun kari mudah sekali layu sebaik dipetik daripada pokoknya. Dalam suhu biasa pun daun ini mudah bertindak balas. Malah, pabila diletakkan di dalam peti sejuk, daun kari bertukar kering dalam masa yang pantas. Cara ini mungkin membantu anda menyimpan daun kari lebih lama.

Cara membuat daun kari tahan lebih lama :

1. Leraikan daun kari daripada tangkainya.
2. Masukkan ke dalam bekar bertutup.
3. Tutup rapat dan simpan di dalam peti sejuk.

Petua Mendapatkan Telur Dadar yang Gebu


Tentu ramai yang pernah berkata mengapa telur dadar yang kita masak di rumah tidak menjadi cantik dan sedap seperti ketika makan di luar. Bagaimana caranya menjadikannya gebu dan enak dimakan? Petua di bawah mampu menyelesaikan masalah tersebut.

Langkah untuk mendapatkan telur dadar yang gebu ialah :

1. Pecah telur di dalam mangkuk.
2. Masukkan sedikit air lebih kurang 1 sudu.
3. Pukul telur hingga kembang dan goreng telur seperti biasa.