Bahan-bahan :
1 ½ cawan beras
2 cawan air
6 ulas bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
2.5 cm halia dihiris
4 kuntum bunga cengkih
Sekeping kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
1 camca marjerin
¾ camca teh garam
Cara Membuatnya :
Buka api, larutkan marjerin di dalam periuk. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dihiris.
Kemudian, masukkan pula bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga. Kacau sehingga bahan-bahan berbau harum.
Seterusnya, bolehlah dimasukkan air dan garam. Biarkan seketika dan padamkan api.
Basuh beras dan masukkan bahan yang dimasak tadi. Masak di dalam periuk nasi elektik.
Tunggu hingga masak. Enak dimakan bersama rendang pedas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan