Bahan-bahan :
10 gram agar-agar (1 peket)
1 tin susu cair
2 biji ubi kentang (direbus)
1 sudu besar tepung kastad
1 sudu besar mentega
1 biji telur
Gula secukupnya
Sedikit perwarna makanan
2 helai daun pandan (diikat)
Cara Membuatnya :
Rebus kentang hingga empuk. Masukkan sedikit garam.
Pada masa yang sama, masak agar-agar bersama 3 ½ cawan air hingga hancur dengan daun pandan. Masukkan gula dan kacau hingga larut.
Ubi kentang dikisar bersama 1 cawan air, mentega, telur dan tepung kastad. Kisar hingga sebati.
Masukkan bahan yang dikisar ke dalam periuk agar-agar yang dimasak tadi. Masukkan juga susu cair. Kacau hingga mendidih.
Angkat dan tapis serta dibahagi dua bahagian. Satu bahagian diwarnakan dengan pewarna dan satu lagi dibiarkan warna asal.
Basahkan bekas atau acuan sebelum memasukkan adunan.
Tuang aduan sedikit demi sedikit sehingga semua adunan habis. Biarkan beku dan bolehlah dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan