Jem Nangka

Selasa, 1 Julai 2014

Jem Nangka

jem nangka

Sumber Resipi :

Bahan-bahan :

1 kg buah nangka masak (dikisar halus)
350 gram gula pasir
15 sudu tepung sagu
1 cawan air


Cara Membuatnya :

1. Masakkan nangka dengan gula sehingga mendidih.

2. Bancuh tepung sagu dengan air.

3. Campurkan dalam nangka dan kacau sehingga jem pekat.

4. Tutup api dan biarkan sejuk.


Nota :

1. Jem ini tahan selama lebih kurang seminggu lebih sahaja. Jika disimpan dalam peti sejuk, ianya boleh tahan lebih lama.

2. Anda juga boleh menggunakan buah lain seperti rambutan dan cempedak untuk menghasilkan jem menggunakan resipi ini.

1 ulasan:

  1. Alhamdulillah, sihat.. Anda pula bagaimana?

    Terima kasih atas maklumat ini. Saya baru sahaja mendaftar atas info daripada anda.. terima kasih saya ucapkan sekali lagi..

    Selamat Berpuasa :)

    BalasPadam