Sumber Resipi :
Bahan-bahan
:
1 kg buah nangka masak (dikisar
halus)
350 gram gula pasir
15 sudu tepung sagu
1 cawan air
Cara
Membuatnya :
1. Masakkan nangka dengan gula
sehingga mendidih.
2. Bancuh tepung sagu dengan air.
3. Campurkan dalam nangka dan
kacau sehingga jem pekat.
4. Tutup api dan biarkan sejuk.
Nota
:
1. Jem ini tahan selama
lebih kurang seminggu lebih sahaja. Jika disimpan dalam peti sejuk, ianya boleh
tahan lebih lama.
2. Anda juga boleh menggunakan
buah lain seperti rambutan dan cempedak untuk menghasilkan jem menggunakan
resipi ini.
Alhamdulillah, sihat.. Anda pula bagaimana?
BalasPadamTerima kasih atas maklumat ini. Saya baru sahaja mendaftar atas info daripada anda.. terima kasih saya ucapkan sekali lagi..
Selamat Berpuasa :)