Bahan-bahan :
Ubi kayu (diparut)
Pewarna kuning secukupnya
Kelapa parut putih
Sedikit garam
1 cawan gula merah
½ cawan gula putih
½ cawan air
2 helai daun pandan (disimpul)
Daun pisang secukupnya
Cara Membuatnya :
1. Ubi kayu dicampur dengan pewarna kuning, kacau hingga rata dan sebati.
2. Bungkus dalam daun pisang seperti membuat kuih lepat (besar sedikit) atau;
3. Boleh juga masukkan dalam loyang dan kukus sehingga masak.
4. Gaulkan kelapa parut putih dengan sedikit garam.
5. Apabila ubi telah masak, salut dengan kelapa parut.
6. Masak gula merah, gula putih bersama air dan daun pandan hingga gula hancur.
7. Hidangkan bersama ubi kayu yang dikukus tadi.
Nota :
1. Letakkan sedikit sahaja air jika ubi kayu terlalu kering dan mahukan kuih yang sedikit lembut.
2. Kukus sekejap kelapa parut dengan garam agar kelapa lebih tahan lama.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan