Biskut Kelapa Tradisi

Isnin, 1 Mei 2023

Biskut Kelapa Tradisi

Biskut Kelapa Tradisi

Biskut Kelapa Tradisi

Biskut Kelapa Tradisi

Biskut Kelapa Tradisi

Bahan-bahan :

2 cawan kelapa parut yang telah disangai menjadi garing macam nak buat kerisik

2 ½ cawan cawan tepung ubi kayu @ 250 gram (disangai)

1 ½ cawan tepung gandum @ 150gram (disangai)

1 cawan gula halus

1 ketul buttercup @ 250gram

1 biji kuning telur

Sedikit esen vanila

 

Cara Membuatnya :

1. Pukul buttercup dan gula halus hingga kembang.

2. Masukkan kuning telur serta esen vanila dan kacau lagi.

3. Masukkan kelapa parut yang telah disangai sehingga garing tadi.

4. Masukkan tepung ubi kayu dan tepung gandum sedikit demi sedikit.

5. Uli sehingga sebati dan menjadi doh.

6. Tekan dengan acuan bulan sabit atau mengikut bentuk yang digemari.

7. Bakar sehingga masak dan sedia untuk dinikmati.

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan