Bomboloni Filling Strawberi

Ahad, 21 Julai 2024

Bomboloni Filling Strawberi






Bahan-bahan :

200 gram air mineral @ biasa

1 biji telur gred B

30 gram marjerin

30 gram shortening

80 gram gula biasa

1 sudu kecil garam

500 gram tepung high protein

10 gram krim pelembut @ k-fine

11 gram yis

Filling strawberi

Snow powder

 

Cara Membuatnya :

1. Pertama sekali masukkan air ke dalam bread maker.

2. Pastikan masukkan cecair dahulu ke dalam bread maker.

3. Masukkan telur, gula, marjerin, shortening, garam dan juga krim pelembut.

4. Kemudian boleh masukkan tepung high protein.

5. Akhir sekali baru masukkan yis kering.

6. Yis kering tak boleh bercampur dengan garam kerana ia akan melemahkan yis.

7. Uli sehingga 30 minit guna bread maker dan jika guna tangan selama 1 jam.

8. Uli sehingga elastik dan tak lekat di tangan.

 

Cara Membentuk :

1. Timbang doh sebanyak 50 gram dan bulatkan.

2. Kemudian penyek menggunakan scrapper.

3. Proofing atau biarkan kembang selama 15 minit.

4. Panaskan minyak, pastikan minyak betul-betul panas.

5. Goreng dengan api sederhana. Ketika mengoreng jangan bolak-balikkan.

6. Hanya perlu intai-intai sahaja. Jika sudah berwarna coklat baru terbalikkan.

7. Apabila kedua-dua bahagian sudah berwarna coklat, bolehlah diangkat.

8. Ambil gunting, gunting sedikit bahagian luar hingga ke dalam.

9. Ambil piping bag, letakkan nozzle 1M dan juga filling strawberi.

10. Kemudian boleh piping dalam bomboloni.

11. Susun dengan kemas, taburkan dengan dengan snow powder.

12. Sedia untuk dinikmati.

 

5 ulasan: