Bahan-bahan :
200 gram air mineral @ biasa
1 biji telur gred B
30 gram marjerin
30 gram shortening
80 gram gula biasa
1 sudu kecil garam
500 gram tepung high protein
10 gram krim pelembut @ k-fine
11 gram yis
Filling strawberi
Snow powder
Cara Membuatnya :
1. Pertama sekali masukkan air ke dalam bread maker.
2. Pastikan masukkan cecair dahulu ke dalam bread maker.
3. Masukkan telur, gula, marjerin, shortening, garam dan juga krim pelembut.
4. Kemudian boleh masukkan tepung high protein.
5. Akhir sekali baru masukkan yis kering.
6. Yis kering tak boleh bercampur dengan garam kerana ia akan melemahkan yis.
7. Uli sehingga 30 minit guna bread maker dan jika guna tangan selama 1 jam.
8. Uli sehingga elastik dan tak lekat di tangan.
Cara Membentuk :
1. Timbang doh sebanyak 50 gram dan bulatkan.
2. Kemudian penyek menggunakan scrapper.
3. Proofing atau biarkan kembang selama 15 minit.
4. Panaskan minyak, pastikan minyak betul-betul panas.
5. Goreng dengan api sederhana. Ketika mengoreng jangan bolak-balikkan.
6. Hanya perlu intai-intai sahaja. Jika sudah berwarna coklat baru terbalikkan.
7. Apabila kedua-dua bahagian sudah berwarna coklat, bolehlah diangkat.
8. Ambil gunting, gunting sedikit bahagian luar hingga ke dalam.
9. Ambil piping bag, letakkan nozzle 1M dan juga filling strawberi.
10. Kemudian boleh piping dalam bomboloni.
11. Susun dengan kemas, taburkan dengan dengan snow powder.
12. Sedia untuk dinikmati.
nampak sedah tu. tq share resipi
BalasPadamsedap*
BalasPadamWah.. Bestnya.. Kena seru kerajinan ni..
BalasPadamSedapnyaa.
BalasPadamKue kesukaan anak saya bomboloni ini 😍😍
BalasPadam