Sabtu, 8 April 2017

Halwa Roselle

halwa roselle

halwa roselle

halwa roselle

buah roselle


Bahan-bahan :

30 biji roselle (kopek kelopak,  buang biji dan cuci bersih)
2 liter air
5 cawan gula kasar


Cara Membuat Halwa Roselle :

1. Masukkan kelopak roselle yang telah dicuci bersih ke dalam periuk bersama air.

2. Panaskan atas api dan masukkan gula, gaulkan sehingga gula cair.

3. Biarkan menggelegak dan renehkan selama 20 minit dengan api sederhana.

4. Tutup api dan tapiskan air roselle. Simpan kelopaknya untuk dibuat halwa.

5. Air roselle yang dihasilkan boleh dibancuh bila-bila masa sahaja.

6. Tambahkan ketul ais secukupnya untuk menikmati minuman sejuk.

7. Kelopaknya pula boleh dijemur di bawah terik matahari sehingga kering.

8. Maka terhasillah halwa dan sedia untuk dinikmati.


Nota :

Jika anda berasa kelopak roselle kurang manis setelah ditapis, anda boleh melakukan kaedah di bawah.

Jika anda sudah berasa cukup manis, boleh terus jemur kelopak roselle tersebut.


Bahan-bahan :

Kelopak roselle yang ditapis
1 sudu besar gula
1 sudu besar air


Cara Membuatnya :

1. Panaskan gula dan air di dalam periuk menggunakan api sederhana.

2. Panaskan hinga gula larut.

3. Masukkan kelopak roselle dan kacau hingga kering.

4. Tutup api dan keringkan kelopak roselle.

Ahad, 2 April 2017

Aiskrim Lobak Merah Susu

Aiskrim Lobak Merah Susu

Aiskrim Lobak Merah Susu

Aiskrim Lobak Merah Susu

Bahan-bahan :

3 batang lobak merah
Air masak
Susu pekat manis secukupnya
Plastik aiskrim


Cara Membuatnya :

1. Bersih dan potong lobak merah menjadi kecil agar mudah untuk dikisar.

2. Masukkan dalam blender dan campurkan air masak.

3. Kisar hingga lumat dan tapis untuk ambil airnya sahaja.

4. Seterusnya, masukkan susu pekat hingga cukup rasa manisnnya.

5. Kacau hingga sebati. Tuangkan ke dalam plastik aiskrim.

6. Ikat dengan kemas dan ketat.

7. Bekukan dalam peti sejuk dan sedia untuk dinikmati.

Isnin, 20 Februari 2017

Cornflakes Madu Pedas

Cornflakes Madu Pedas

Cornflakes Madu Pedas

Cornflakes Madu Pedas

Cornflakes Madu Pedas

Bahan-bahan :

275 gram corn flakes
2 sudu besar cili yang dikisar
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
½ sudu teh garam halus
8 sudu besar madu
100 gram mentega @ marjerin


Cara Membuatnya :

1. Tumbuk bawang merah dan bawang putih hingga lumat.

2. Cairkan butter dalam kuali.

3. Masukkan bawang yang ditumbuk.

4. Goreng hingga wangi dan garing.

5. Campurkan pula cili kisar serta garam.

6. Masak hingga pecah minyak.

7. Kemudian masukkan madu dan kacau.

8. Tuangkan cornflakes dan kacau hingga sebati.

9. Tutup api, masukkan cornflakes dalam loyang.

10. Bakar selama 5 -10 minit dan sedia untuk dinikmati.


Nota :

1. Jika rasanya kurang manis boleh tambahkan madu secukupnya.

2. Jika terlalu kering dan tidak bersinar boleh tambahkan mentega.

Resipi Air Mulberry

Air Mulberry

Air Mulberry

Air Mulberry

buah mulberry

Bahan-bahan :

Buah mulberry
Air
Gula
Ketul ais


Cara Membuatnya :

1. Rebus buah mulberry yang telah dibasuh.

2. Rebus hingga mendidih dan keluar warna yang pekat.

3. Setelah itu, tapiskan dan ambil airnya sahaja.

4. Kemudian, boleh masukkan gula dan tambahkan air.

5. Akhir sekali, masukkan ketul ais secukupnya.

Khamis, 16 Februari 2017

Aiskrim Choki Choki

Aiskrim Choki Choki

Aiskrim Choki Choki

Aiskrim Choki Choki

Aiskrim Choki Choki

Bahan-bahan :

1 tin susu pekat
1 tin susu cair
4 tin air (guna tin kosong dari bekas susu)
Sedikit garam
20 batang choki choki


Cara Membuatnya :

1. Campurkan susu pekat dan susu cair di dalam periuk.

2. Masukkan juga 4 tin air dan sedikit garam.

3. Kacau hingga mendidih dan matikan api. Biarkan ia sejuk seketika.

4. Sementara itu, picit choki choki dan masukkan dalam plastik aiskrim.

5. Ratakan choki choki hingga ke hujung plastik aiskrim.

6. Satu choki choki untuk satu batang aiskrim.

7. Tuangkan susu yang dimasak tadi dan ikat dengan ketat.

8. Bekukan dalam peti sejuk dan sedia untuk dinikmati.

Sabtu, 11 Februari 2017

Dadih Menggunakan Susu Pekat Manis

dadih

dadih homemade

dadih sedap

Bahan-bahan :

10 gram agar-agar tali
7 ½  mug air
Sedikit gula
1 tin susu pekat manis
2 helai daun pandan (disimpul)
Pelbagai perisa


Cara Membuatnya :

1. Masak agar-agar bersama air hingga hancur.

2. Letakkan juga daun pandan agar lebih wangi.

3. Apabila agar-agar hancur, masukkan gula dan biarkan gula larut.

4. Masukkan juga susu pekat manis dan masak hingga mendidih.

5. Tutup api dan bahagikan kepada beberapa bahagian.

6. Tuangkan perisa yang digemari.

7. Biarkan agar-agar sejuk sepenuhnya di dalam peti ais.


Nota : 

Boleh masukkan perisa milo, serbuk koko, strawberi emulco, pandan emulco dan sebagainya mengikut citarasa sendiri.

Ahad, 15 Januari 2017

Aiskrim Nangka

Aiskrim Nangka

Aiskrim Nangka

Aiskrim Nangka

Bahan-bahan :

1 kg isi nangka
250 gram gula pasir
1200 ml air


Cara Membuatnya :

1. Rebus nangka bersama air dan gula sehingga mendidih dan empuk.

2. Apabila nangka sudah empuk, tutup api dan sejukkan.

3. Kemudian blender isi nangka bersama air rebusan tadi.

4. Kisar hingga hancur dan tuangkan ke dalam jug.

5. Jika terlalu manis, boleh tambahkan air masak secukupnya.

6. Ikat plastik aiskrim dengan ketat dan kemas.

7. Bekukan dalam peti sejuk dan sedia untuk dinikmati.

Ahad, 18 Disember 2016

Aiskrim Sumi @ Jelly

Aiskrim Sumi @ Jelly

Aiskrim Sumi @ Jelly

Aiskrim Sumi @ Jelly

Bahan-bahan :

1 tin susu pekat
1 tin susu cair
4 tin air kosong
Secubit garam
2 bungkus sumi


Cara Membuatnya :

1. Campurkan susu cair dan susu pekat di dalam periuk.

2. Masukkan juga air kosong dan garam.

3. Masak hingga mendidih dan biarkan sejuk seketika.

4. Masukkan sumi yang dibelah 4 ke dalam plastik.

5. Tuang bancuhan susu tadi dan bekukan dalam peti sejuk.

Jumaat, 16 Disember 2016

Dadih Menggunakan Agar-agar Tali

Dadih Menggunakan Agar-agar Tali

Dadih Menggunakan Agar-agar Tali

Dadih Menggunakan Agar-agar Tali

Dadih Menggunakan Agar-agar Tali

Bahan-bahan :

10 gram agar-agar tali
8 mug air
Gula secukup rasa
1 mug susu tepung
½ mug susu cair
2 helai daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :

1. Masak agar-agar bersama 8 mug air hingga hancur.

2. Letakkan juga daun pandan agar lebih wangi.

3. Apabila agar-agar hancur, masukkan gula dan biarkan gula larut.

4. Perlahankan api, masukkan susu tepung dan kacau hingga sebati.

5. Pastikan susu tepung tidak berketul.

6. Masukkan susu cair dan biarkan mendidih.

7. Tutup api dan bahagikan kepada beberapa bahagian.

8. Tuangkan perisa yang digemari.

9. Biarkan agar-agar sejuk sepenuhnya di dalam peti ais.


Nota :

- Boleh masukkan perisa milo, serbuk koko, strawberi emulco, pandan emulco dan sebagainya mengikut citarasa sendiri.

- Boleh juga dibiarkan kosong jika mahu perisa susu. Selamat Mencuba :)

Sabtu, 3 Disember 2016

Jeruk Jambu Susu Asam Boi

Jeruk Jambu Susu Asam Boi

Jeruk Jambu Susu Asam Boi

Bahan-bahan :

Jambu susu
Asam boi
Gula (lebihkan)
Garam
Cili padi (dipotong nipis dan lebihkan jika suka pedas)


Cara Membuatnya :

1. Basuh dan potong buah jambu susu mengikut saiz yang dikehendaki.

2. Gaulkan buah jambu susu dengan semua bahan hingga sekata.

3. Rasa dahulu sama ada cukup manis dan masinnya.

4. Simpan dalam peti ais  selama 4 hingga 5 jam.

5. Sedia untuk dinikmati.

Ahad, 16 Oktober 2016

Kuih Lopes Merajuk

Kuih Lopes Merajuk

Kuih Lopes Merajuk

Kuih Lopes Merajuk

Bahan A :

500 gram beras pulut
1 ¼ mug santan cair
½ mug air tapisan pandan (7 helai daun pandan)
½ biji kelapa parut muda
Garam secukup rasa
Daun pisang (dilayurkan)


Bahan B (Air Gula) :

1 cawan air
½ cawan gula merah
½ cawan gula pasir
1 helai daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :

1. Basuh beras pulut dan rendamkan selama 1 hingga 2 jam.

2. Masukkan beras pulut, santan dan juga air daun pandan ke dalam loyang.

3. Kukus selama 30 minit atau sehingga masak.

4. Masakkan bahan B sehingga mendidih dan tapiskan. Ketepikan dahulu.

5. Bungkuskan pulut yang telah masak dengan daun pisang. Tekan dengan padat.

6. Ikat hujung daun pisang dengan tali agar tidak terbuka.

7. Kukus semula pulut tersebut selama 10 hingga 15 minit. Tutup api.

8. Potong pulut dengan benang agar lebih cantik.

9. Gaulkan pulut tersebut dengan  kelapa yang telah dimasukkan sedikit garam.

10. Hidangkan dengan air gula yang dimasak tadi.

Sabtu, 1 Oktober 2016

Apam Nasi Salini

Apam Nasi Salini

Apam Nasi Salini

Bahan-bahan :

1 cawan tepung gandum
1 cawan nasi sejuk
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
1 sudu kecil yis
1 cawan air


Cara Membuatnya :

1. Kisar nasi sejuk bersama gula dan air sehingga hancur.

2. Campurkan bahan yang dikisar bersama tepung dan yis.

3. Kacau hingga sebati dan perap adunan selama 3 jam.

4. Masukkan dalam acuan yang disapu sedikit minyak.

5. Kukus sehingga masak dan sedia untuk dinikmati.

6. Enak dimakan bersama kelapa parut putih dicampur sedikit garam.

Sabtu, 24 September 2016

Cara Membuat Jus dan Jem Roselle

kordial roselle

Bahan Untuk Membuat Jus @ Kordial Roselle :


30 biji roselle (kopek kelopak,  buang biji dan cuci bersih)
2 liter air
5 cawan gula kasar


Cara Membuat Jus @ Kordial Roselle :


1. Masukkan kelopak roselle yang telah dicuci bersih ke dalam periuk bersama air.

2. Panaskan atas api dan masukkan gula, gaulkan sehingga gula cair.

3. Biarkan menggelegak dan renehkan selama 20 minit dengan api sederhana.

4. Tutup api dan tapiskan air roselle.

5. Tinggalkan sedikit air untuk dikisar bersama kelopak bunga tadi untuk dibuat jem.

6. Biarkan sejuk disuhu bilik baru disimpan dalam botol yang sesuai.

7. Jika hendak membancuhnya, hanya masukkan sedikit air dan ketul ais secukupnya.


jem roselle

Bahan Untuk Membuat Jem Roselle


Kelopak roselle yang direbus tadi bersama sedikit airnya.
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar air


Cara Membuat Jem Roselle :


1. Kisarkan kulit roselle yang ditoskan tadi sehingga lumat.

2. Tuang dalam kuali, panaskan roselle sehingga sedikit kering.

3. Bancuh tepung jagung bersama 4 sudu besar air. Kacau hingga sekata.

4. Tuang adunan tepung jagung tadi supaya adunan lebih pekat.

5. Gaul sebati dan renehkan dalam 10 minit.

6. Simpan dalam balang kaca dan sejukkan dalam peti sejuk.

7. Boleh disapu pada roti atau membuat filling untuk pelbagai hidangan.

Ahad, 18 September 2016

Kek Mentega Pandan Coklat

Kek Mentega Pandan Coklat

Kek Mentega Pandan Coklat

Kek Mentega Pandan Coklat

Bahan-bahan :

1 cawan buttercup @ marjerin
1 cawan gula halus (kurangkan 2 sudu besar)
5 biji telur
2 sudu besar susu pekat manis
2 cawan tepung kek @ tepung naik sendiri
Pandan emulco
Serbuk koko secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin bersama gula halus sehingga kembang.

2. Masukkan susu pekat manis dan pukul hingga sekata.

3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.

4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga adunan sekata.

5. Asingkan adunan kepada dua bahagian.

6. Satu bahagian diletakkan pandan emulco dan satu lagi masukkan serbuk koko.

7. Sapukan bekas acuan dengan sedikit marjerin.

8. Letakkan sesudu adunan secara berselang-seli atau mengikut kreativiti sendiri.

9. Bakar adunan sehingga masak dan sedia untuk dinikmati.

Sabtu, 17 September 2016

Biskut Nestum Susu

Biskut Nestum Susu

Biskut Nestum Susu

Biskut Nestum Susu

Bahan-bahan :

250 gram buttercup
¾ cawan gula aising
2 cawan nestum
2 sudu besar serbuk koko
2 cawan tepung gandum


Bahan B :

Gula aising secukupnya
Susu tepung secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Pukul buttercup dan gula sehingga sebati
.
2. Masukkan serbuk koko dan gaul sebati.

3. Masukkan nestum, gaul lagi dan akhir sekali masukkan tepung.

4. Gaul sehingga menjadi doh dan tekan dengan acuan yang disukai.

5. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 10-15 minit.

6. Selepas ia sejuk golekkan biskut dengan bahan B.