Bahan-bahan Kek :
5 biji telur gred A
80 gram gula kastor
100 gram tepung gandum
50 gram tepung jagung
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar baking powder
50 gram susu full cream
1 sudu besar ovallet
80 gram minyak jagung
Topping Cheese :
250 gram cream cheese
120 gram susu pekat
30 gram whipping cream
Cheese cheddar (diparut)
Barang Lain :
Loyang saiz 8
Baking paper
Cara Membuat Kek :
1. Ayak tepung gandum bersama tepung jagung dan baking powder. Ketepikan.
2. Putar telur dan juga gula kastor hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan avallet dan putar lagi bagi kembang.
4. Masukkan esen vanilla dan susu full cream.
5. Kemudian masukkan campuran tepung yang telah diayak tadi. Putar bagi sebati.
6. Ambil sedikit adunan dan masukkan dalam mangkuk.
7. Tuangkan minyak ke dalam adunan mangkuk tadi. Kacau sampai sebati.
8. Tuangkan adunan yang dikacau dengan minyak ke dalam adunan kek tadi.
9. Kacau perlahan dengan menggunakan senduk hingga semuanya sebati.
10. Lapik loyang dengan baking paper di bawah dan tepi loyang. Tuangkan kek ke dalam loyang.
11. Untuk elak kek dari berongga, hentak kek dengan perlahan. Ambil lidi dan kacaukan agar tidak berongga di tengah.
12. Panaskan ketuhar terlebih dahulu, bakar pada suhu 140 selama 30 minit atau mengikut ketuhar masing-masing.
Cara Membuat Topping Cheese :
1. Putarkan cream cheese dahulu sehingga kembang.
2. Masukkan susu pekat dan juga whipping cream.
3. Putar lagi hingga semuanya sekata.
4. Masukkan ke dalam piping bag.
Cara Mendeko Kek :
1. Apabila kek sudah masak, terus keluarkan kek dari loyang.
2. Kemudian sejukkan terlebih dahulu.
3. Potong kek kepada dua bahagian.
4. Ambil topping cheese, piping dan ratakannya. Tutup kek kembali.
5. Kemudian salutkan kek dengan cream cheese tadi juga.
6. Masukkan sekejap dalam peti ais agar cream agak keras.
7. Kemudian, taburkan dengan parutan cheese cheddar di sekeliling kek.
8. Sejukkan dalam peti sejuk dan sedia untuk dinikmati.