Kek Pandan Bersantan

Isnin, 12 Julai 2021

Kek Pandan Bersantan







Bahan-bahan :

5 biji telur gred A

2 cawan tepung kek

1 cawan gula halus @ gula kastor

200 ml santan kotak

2 sudu makan susu pekat

1 sudu ovalette

Emulco pandan

Pewarna hijau

 

Cara Membuatnya :

1. Putar telur dan gula sampai kembang, berbuih dan berwarna putih.

2. Masukkan susu dan ovalette, putar lagi hingga adunan kembang serta gebu.

3. Masukkan tepung kek sedikit demi sedikit. Nak kaup balik pun boleh.

4. Akhir sekali masukkan santan, emulco pandan dan pewarna hijau. Sebatikan.

5. Lapik loyang saiz 8x8 dengan baking paper dan sapukan marjerin.

6. Tuangkan adunan dalam loyang dan hentakkan sedikit sahaja.

7. Panaskan ketuhar selama 5 hingga 10 minit.

8. Bakar pada suhu 160 selama 40 minit bergantung pada ketuhar masing-masing.

 

Nota :

1. Pastikan pukul sampai kembang dan betul-betul gebu adunan untuk menghasilkan kek yang gebu gebas.

2. Adunan yang baik, bila diangkat akan turun dalam keadaan agak perlahan dan berlipat-lipat.

3. Adunan jika terlebih kacau akan membuatkan kek merekah dan jika kurang kacau akan menjadi mendap (tidak naik).

 

2 ulasan: